Pafekuto buru (1997)

Jeden z důvodů, proč se na anime nedívat z opovržením.

Pafekuto buru

Japonsko, 1997, 81 minut

 

Režie: Satoshi Kon

Scénář: Sadayuki Murai podle románu Yoshikazua Takeuchiho

Dabují:

Junko Iwao

Rica Matsumoto

Shinpachi Tsuji

Masaaki Ôkura

 

Pokud byste ještě pochybovali o tom, že animované snímky jsou vhodné pro dospělé diváky, respektive pro dospělá témata a žánry, tak snímek „Pafekuto buru“, v mezinárodní distribuci uváděn jednoduše jako „Perfect Blue“, vás přesvědčí o tom, že v anime je možné natočit skutečně všechno, jako v tomhle případě. Může to být klidně i psychologický horor, na němž není nic roztomilého.

Animace moc hezká.

No dobře, sem tam jsou zde kresby, které jsou primárně roztomilé, takové ty hezké holčičky z mangy, na které je snadné si vytvořit fetiš. Ale ty jsou tu jen pro kontrast toho, co se ve snímku děje. Rozhodně to není něco hezkého a má to velmi silnou psychologickou rovinu, což byste možná od podobného snímku nečekali. Tedy vás to ale dovede opravdu pořádně zasáhnout.

Vizuálně místy moc krásné.

Kirogoe Mima je mladá a celkem úspěšná dávka, Má hudební trio se svými dvěma kamarádkami. Ale tak nějak jí to nestačí. Když dostane nabídku, že by mohla být herečkou, což je její sen, na trio se klidně vykašle a jde za tím, aby byla slavnou v jiném oboru. Co na tom, že by si fanoušci přáli, aby u tria zůstala a dál se věnovala hudbě. Mima je rozhodnutá a jde si za tím.

Poteče i krev.

Mima ale zjišťuje že nic není takové, jak si to vysnila, že realita se hodně liší od toho, co očekávala. A e to vlastně není tak pěkné, jak chtěla. Bylo to jen pozlátko, které si představovala, ale za tím jsou docela drsné praktiky, které pomohou dívce vystřízlivět. I když vystřízlivět... ono není úplně jasné, co se odehrává v realitě a co jsou dívčiny halucinace. A díky tomu to funguje skvěle. Depresivně skvěle.

A bude se zpívat.

Japonský snímek „Pafekuto buru“ je krásnou ukázkou toho, jak vypadá anime pro dospělé, a teď nemyslím hentai nebo něco podobného. Myslím anime, kde jsou dospělá témata, kde se vypráví příběh, který je pořádně drsný, a to i ve chvíli, kdy tu neteče krev. Scéna znásilnění i v téhle animované podobě dokáže s divákem pořádně zamávat, hlavně když si uvědomíte, jak se tím bortí sny.

 

Hodnocení: 80 %

 

Hororové filmy (mučení)


Přidat komentář