Pastor Thomas (1980)

40%
Lucio Fulci je legenda italského hororu a jedním z nejuznávanějších režisérů své provenience. Pokud se týká gore, jen málo lidí na něj mělo, což dokazuje i snímek "Pastor Thomas".

 

Pastor Thomas

Paura nella città dei morti viventi

Itálie, 1980, 93 minut

 

Režie: Lucio Fulci

Scénář: Lucio Fulci a Dardano Sacchetti volně inspirovaní tvorbou H.P. Lovecraft

Hrají:

Christopher George (Peter Bell)

Catriona MacColl (Mary Woodhouse)

Carlo De Mejo (Gerry)

Antonella Interlenghi (Emily Robbins)

 

„Pastor Thomas“ nebo „Páter Thomas“. Vyberte si. V české distribuci se můžete setkat s oběma názvy. Ono je to jedno, že film má tak hloupý název. V angličtině je uváděn jako „City of the Living Dead“, což je jednoznačně odkaz na George A. Romera a jeho prvotinu, a především název, který měl přitáhnout diváky do kin. Doslova by se dal italský název přeložit jako „Strach ve městě živých mrtvých“, kde tímto městem je Dunwich, obec dobře známá z tvorby H. P. Lovecrfta – i proto je u scénáře napsáno, že film byl jeho dílem inspirován. Velmi volně.

Vyzvracet si vlastní vnitřnosti, to není žádná sranda. Gore ale geniální.

„Pastor Thomas“ se tváří jako mozaika. Někdo – v tomto případě asi mistr Fulci sám – vzal několik dílků, které chtěl dát dohromady, dílků solidních, které jsou schopny držet vedle sebe pohromadě a vytvářet obraz, který toho sice moc neřekne, ale dojem udělá. Jenže pak to všechno vystlal nesmyslnou vatou, která dílky oddělila, dojem se sice nevytratil, ale byl ubyt naprosto nicneříkajícími pasážemi, které dohromady celku nijak nepomáhají, spíš jen podporují skutečnost, že to všechno dohromady prostě nesedí.

Pastor Thomas, po kterém má snímek svůj český název.

Scénáristicky je film prostě slátanina, je mi to líto, protože jsou zde přece jen momenty, které vybočují a které jsou schopny udělat dojem. Sem tam se objeví nějaká hláška, která má potenciál být vtipná, ale film sází především na to, že je zde velmi dobré gore, které je nápadité. Provrtání hlavy vrtákem je jedna věc, ale zvracení vlastních vnitřností, to už je o něčem jiném. A funguje to, v tomhle smyslu je „Pastor Thomas“ docela dobrý a zanechá to alespoň nějaký ten dojem.

Vrtákem do hlavy, to taky není žádná sranda.

Příběh skutečně není ničím příliš výrazným. Pastor Thomas se oběsí a v Dunwichi, kde žil, začnou ožívat mrtví, kteří nejsou až tak špatně provedeni. Ještě před tím má ale jedna žena při seanci vidinu, že mrtví ožijí. Poté se sama dostane do katatonického stavu a je považována za mrtvou. Ale v rakvi se probudí a naštěstí je zachráněna reportérem, který byl právě poblíž. Její vykopávání z hrobu také není špatné, na rozdíl od takové červí scény, která je prostě příliš dlouhá. Žena se společně s reportérem vydává do Dunwiche, aby přišli záhadě na kloub. No a to je vlastně celé. Jen nějaká ta vata, která spojí dohromady znalost žánru a odpudivé momenty.

Některé věci do hrobu prostě neskryjete.

Lucio Fulci mě tímhle snímkem docela zklamal. Gore jsem čekal, ale doufal jsem i v něco víc. „Pastor Thomas“ se tak rozhodně nezařadí k mým oblíbeným filmům a dávám mu podprůměrné hodnocení, protože si podle mého názoru víc nezaslouží. Chybí tomu větší nadhled, více vtipu, lepší hlášky, a hlavně, chybí tomu nějaký smysluplný příběh, nějaké pojítko, které by dalo zajímavé momenty dohromady. Trochu mi to připomnělo Jacksonovy „Vesmírné kanibaly“, jen ti byli o něco vtipnější a o něco ztřeštěnější. A v konečném součtu také zajímavější. Co ale ještě chci závěrem vyzdvihnout, to je hudební stránka, ta je opravdu povedená.

 

Hodnocení: 40%

Hororové filmy (zombie, gore, béčka, hnus)


Přidat komentář