Nezvaná (2009)

70%
Příjemná jednohubka, která výrazně vybočuje z obvykle nudného remakování asijské horrorové tvorby. Slušné herecké obsazení a dobrá atmosféra jsou tahouni tohoto příjemného snímku.

 

Nezvaná

The Uninvited

USA / Kanada / Německo, 2009, 84 min

 

Režie: Charles Guard, Thomas Guard

Scénář: Craig Rosenberg, Doug Miro, Carlo Bernard

Hrají:

Emily Browning (Anna)

Arielle Kebbel (Alex)

David Strathairn (Steven)

Elizabeth Banks (Rachel)

 

Američané si prostě nemohou pomoci a asijské filmy budou předělávat pořád a pořád. V žánru horroru to je možná už i otravné, ale američtí filmaři vědí, co dělají. Asijské filmy jsou totiž sice skvělé, ale roztahanost, složitost, jiná forma narace a v neposlední řadě i nerozlišitelnost těch pořád stejných asijských obličejů je pro euroamerického diváka často nerozlousknutelným oříškem. Vzít tedy výtečný východní film a přetočit ho téměř jako podle pravítka, jen s pro nás koukatelnějšími obličeji a konvenčním stylem, je jednoduchou cestou k penězům. Platí zde pravidlo, že tyto remaky kolísají prakticky na celé škále od výborných snímků až po absolutní odpad, který przní původní předlohu neskutečným způsobem, ale vždy je originál lepší. A to platí i pro „Nezvanou,“ předělávku skvělého A Tale of Two Sisters z roku 2003, což natočil výborný jihokorejský režisér Ji-un Kim („Viděl jsem ďábla,“ „Hodný, zlý a divný“).

Emily Browning jako Anna rozhodně předvedla slušný výkon.

„Nezvaná" je ale rozhodně na stupnici popsané výše spíše blíže oné pomyslné špici, než onomu bahnitému dnu nejhorší filmové tvorby. Rozhodně zaujme už hereckým obsazením: v hlavní roli je Emily Browning, která se teprve nedávno „proslavila“ svou rolí v „Sucker Punch“ Zacka Snydera. V době, kdy natáčela „Nezvanou“ po ní sice neštěkl pes, ale přesto podala skvělý výkon, který táhne film kupředu. Navíc její postavě má být čtrnáct, vypadá na sladkých šestnáct a ve skutečnosti bylo v té době Emily Browning něco přes dvacet, takže sledování filmu zavání příjemnou legální skoropedofilií.

Arielle Kebbel jako klackovitá Alex též není špatná.

Druhým známým hercem, který kývl na nabídku bratří Guardů je notoricky známý David Strathairn (např. „The Whistlerblower“). Věčná škoda, že jeho role nemá ve filmu větší prostor. Obsazení role Alex herečkou Arielle Kebbel byla též dobrá volba, ačkoliv samotná Kebbel je asi již za zenitem, navzdory tomu, že ještě před pár lety jí byla předpovídána velká budoucnost.

Co Elizabeth Banks nezvládá herecky, dohání vzhledem.

Oproti A Tale of Two Sisters, tíživé, složité podívané, je „Nezvaná“ lehkou duchařskou báchorkou, kterou v nudný nedělní podvečer slupnete jako malinu. Což samozřejmě není na škodu, film je lehce stravitelný, čas u něj strávený uteče příjemně a rychle. Atmosféra ujde a i ten mráz po zádech občas divákovi přejede. Zklamáním je pointa, i nepříliš vnímavý divák ji odhalí před půlkou filmu, a závěr tedy zdaleka není takový šok, jaký měl být. Což je samozřejmě dáno i tím, že tato zápletka je dnes už tak ohraná, až to hezké není.

Některé scény začnou dávat smysl až po odhalení pointy, kterou bohužel divák odhalí podstatně dříve, než zamýšleli tvůrci snímku.

„Nezvanou“ mohu vřele doporučit každému, kdo má chuť na lehce horrorový oddech, ale vyžaduje i jistou kvalitu. Zkušenějším v oblasti nejen korejské, ale asijské kinematografie vůbec rozhodně doporučím spíše původní předlohu. Nemohu ovšem „Nezvanou“ hodnotit nijak zle, té hodinky a půl strávené s tímto filmem rozhodně nelituji, a to ani ve srovnání s původním snímkem.

 

Hodnocení: 70%

 

Vaše komentáře

ANONYM
Azijsky snímok som nevidel,ale rozhodne som si na tomto filme zgustnul.Milujem takéto psychoakcie a nevadí mi tu rázna schizofrenia,ktorou filmári vedia tak diváka opantať,že na záver filmu si poviete,že ste to rozhodne nečakali,ale o tom sú psycháče!
ANONYM 12.04.2012 22:03:07 Reagovat Přidat nový komentář
Hororové filmy (duchové)


Číst komentáře