Pátek třináctého 4 (1984)

35%
Jason si našel novou oběť. Vyšlápl si na malého kluka, ale ten se jen tak nedá.

Pátek třináctého 4

Friday the 13th: The Final Chapter

USA, 1984, 91 minut

 

Režie: Joseph Zito

Scénář: Barney Cohen a Bruce Hidemi Sakow podle postav Victora Millera, Rona Kurze, Martina Kitrossera a Carol Watson

Hrají:

Kimberly Beck (Trish Jarvis)

Peter Barton (Doug)

Corey Feldman (Tommy Jarvis)

Erich Anderson (Rob Dyer)

 

Celý natěšený jsem si sedl k tomuhle filmu, protože jsem si říkal, že už to nemůže jít o moc dolů. Předchozí dva filmy za moc nestály, a tak by si člověk myslel, že bude jen lépe. Změna režiséra na Josepha Zita, který má za sebou hlavně béčkovou produkci, sice moc neslibovala, ale tak mohla to být alespoň nějaká zajímavá vyvražďovačka. Hodně krve, hodně různých zbraní, pěkné gore.

 Vždycky vyhraje hru na schovávanou.

Mám pocit, že gore bylo alespoň trochu lepší než v předchozím díle Pátek třináctého 3, ale na druhou stranu se nejedná o zlepšení až tak výrazné. Prim stále hraje rychlý střih a kamera, která se dívá jinam. Tvůrci se rozhodli, že je nejlepší cestou se zaměřit na mrtvoly a na prsa. Těch odhalených ženských těl zde zatím uvidíme nejvíce, i když se rozhodně nejedná o nějakou velkou exhibici. Na své si tak trochu přijdou i dámy s nějakým tím záběrem na odhalený pánský zadek.

 Že by se to žánrově zvrtlo?

Co na to příběh? Příběh se s tím moc nepáral a vzal si dovolenou. Jason Voorhees je totiž podle všeho mrtvý, je odvezen na patologii, kde si to mezi sebou chtějí rozdat sestřička a koroner, ale místo toho dojde na Jasonovo probuzení a nemocnice je hned o dva zaměstnance chudší. Zdravotnické zařízení sice ušetří na mzdách a zákonných odvodech, ale Jason je zase na nohou a razí si krvavou cestu zpět do Crystal Lake.

 Jasný vzkaz.

Na cestě ho moc nezastihneme, jen pár scén, které zase tak moc neohromí, ale aspoň potěší, protože se opět vraždí celkem ve velkém. Primárně je ale potřeba se vrátit na standardní místo činu, kde se vždycky potuluje dostatečné množství naivních mladých lidí, kterým jde jenom o sex a o to, jak efektně a většinou velmi rychle zemřít. Aby nastala trochu změna, je do děje zakomponováno i jedno dítě. A překvapivě se podařilo, aby to bylo alespoň nějaké oživení celého děje.

 Motorovka by byla efektivnější.

„Pátek třináctého 4“ je klasickým pokračováním, které nemá žádný kdovíjaký nápad, prostě si jede v zajetých kolejích a snaží se prostě jen dál přicházet s oblíbenou postavou Jasona, který vraždí bez toho, aby to mělo nějaký hlubší smysl. Nehledejte v tom nějakou potřebu po mytologii, ale prostě jenom snahu přinést divákům to, co jim přinesly předchozí díly. Hlavní otázkou pak je, jestli někdo přežije.

 

Hodnocení: 35 %

Vaše komentáře

Adam Peňáz
Po předchozím dílu mírné zklamání, na to že původně mělo jít (zřejmě) o ukončení série, tak zrovna nejlepší na konec se nekoná. Nesmyslnost Jasonova 'oživení' ponechme stranou, však on chlapec ožije ještě několikrát, a to i bizarněji. Jinak je víceméně všechno při starém, jen ta nápaditost trochu klesla a jedná se prostě o standartní průměr, který ze série nijak zvlášť nevyčnívá. Postava Tommyho mi tu neseděla, ale to ani v dalších dílech. Nápad s tím pomstychtivým bratrem nebyl špatný, ale brutálně nevyužitý, točit se hlavní zápletka kolem něj a ne malého Tommyho, bylo by určitě lépe. Nápad s bratrem hledajícím sestru/jejího vraha byl pak využit i v remaku, ale tam už to nebylo ono. Čtyřku prostě v rámci série řadím někam přesně doprostřed, neurazí, ale určitě nenadchne.
Adam Peňáz 28.09.2016 14:00:35 Reagovat Přidat nový komentář
Hororové filmy (slasher, survival, vrazi, děti)


Číst komentáře