PAX 1: Hůl prokletí

80%
I když knižní série pro děti, tohle rozhodně není něco, co by mělo uniknout dospělým. Zábavná a napínavá první kniha otevírá prostor pro další zajímavé dění.

PAX 1: Hůl prokletí

Vydalo nakladatelství Host, 2015, 249 Kč

 

Text: Åsa Larsson a Ingela Korsell

Ilustrace: Henrik Jonsson

 

Kniha mě zaujala hlavně proto, že se na ní podílel Henrik Jonsson, který mimo jiné kreslí komiksy pro DC Comics. Jeho tvorbu najdete na stránkách http://henrikjonssonart.com/, kde zjistíte, že je to rozhodně nadaný autor, jehož tuš je prostě výborná, protože má jistou linku, se kterou se nebojí experimentovat. Více mě ale zajímalo to, jak se ilustrace, komiksová, propojila s prozaickým útvarem, navíc určeným pro děti od deseti let. Nebo to se alespoň uvádí na zadní obálce.

 Obálka knihy.

Autorky se skutečně rozhodly, že napíší něco pro starší děti, a tak sáhly do mytologie místní i mezinárodní, a vytvořily vlastní urban fantasy svět, kde se to bude hemžit čarodějnicemi, vlkodlaky, skřítky, impy a zlými učiteli dílen. Ne, trochu přeháním, těch magických bytostí není tolik a jsou dávkovány postupně, ale ten učitel dílen je od začátku nepěkná postava, kterou nebudete mít rádi. A to je dobře, protože podobné příběhy takové šmejdy potřebují. Stejně tak i jeho syna.

 Logo provázející celou sérii.

Åsa a Ingela vyprávějí příběh o dvou klucích, kteří jsou téměř sirotky, protože jejich matka je alkoholička a stát jí syny odebral, protože se o něco téměř kdokoli jiný postará lépe. Tihle dva – starší Alrik a mladší Viggo – se dostávají do města Mariefred, kde by se mohli konečně dostat k pěstounům, kteří budou stát za to. Pokud je tedy některý z nich nebude chtít zbít. Vypadá to totiž, že chlapci budou mít zvláštní schopnosti, které je brzy přivedou do společnosti Estrid a Magnara, staršího sourozeneckého páru, který je ve skutečnosti strážcem tajemné knihovny.

 

Mytologie se nám začíná odvíjet a my postupně zjišťujeme, že Mariefred je velmi zvláštní místo, kde jsou koncentrovány znalosti o různých bytostech, které nepatří do normálního světa. Kromě toho se ty bytosti vyskytují v Mariefredu i mimo stránky knih. Bratři a jejich opatrovníci, stejně jako staří sourozenci se o tomhle velmi brzy dozví a budou muset podstoupit svůj první souboj. Kniha „Hůl prokletí“ je prvním dílem, je celkem krátká, ale přesto se stane dost na to, abyste se do děje dostali, a je celkem jedno, jestli je vám deset, dvacet nebo třicet.

 Hlavní dvojice hrdinů - Alrik a Viggo.

Kniha je velmi dobře napsaná a strhne vás, navíc jí velmi pomáhá, že je ilustrována právě Henrikem, jehož černobílá se k tomu atmosféricky dokonale hodí. Zvládá pak výborně vykreslit některé hororové momenty a propriety, které mě až překvapily. Jsem ale rád, že se někdo nebojí dětem nabídnout něco trochu drsnějšího. A že zde podobné momenty opravdu jsou. Tohle celé pak vytváří velmi příjemné dojmy z knihy, která si buduje dobrou mytologii a snaží se o to, aby se měla kam rozvíjet.

 Trojice autorů.

Vypadá to, že se opravdu má kam rozvíjet, protože s prvním dílem rovnou vyšel i díl druhý a rozhodně se nejedná o díl poslední. Jen mě trochu mrzí, že kresba a komiks nebyly pro příběh využity trochu lépe, přece jen se pořád jedná hlavně o ilustrace, i když obvykle představují celou stránku panelů, které na sebe navazují a vyprávějí příběh, respektive scénu. Ten je bohužel vyprávěn i textem. Ilustrace jako taková je ale velmi dobrá. I proto se těším na druhý díl, jehož recenze bude zveřejněna brzy.

 

Hodnocení: 80 %

Hororové knihy (duchové, příšery, děti)


Přidat komentář