PAX 5: Sluhové zla

90%
Série "PAX" jede dál na skvělé vlně.

PAX 5: Sluhové zla

Vydalo nakladatelství Host, 2016, 249 Kč

 

Text: Åsa Larsson a Ingela Korsell

Ilustrace: Henrik Jonsson

 

Další kniha ze série „PAX“ na sebe nenechala moc dlouho čekat. Severští autoři jsou celkem plodní a nakladatelství Host se snaží, aby se k nám další díly dostaly relativně brzy. Jsme už u pátého dílu, takže doufám, že se sázka na dětský horor vyplatila a že vydání pátého dílu v češtině je důkazem toho, že se sérii daří. Rozhodně je to jedna z těch sérií, kterou si čeští čtenáři zaslouží. A ne jen proto, že konec každé knihy je otevřený a vy chcete vědět, co bude dál.

 Obálka pátého dílu.

Stejné to bylo i s koncem knihy „PAX 4: Neviditelný zloděj“. Naši hrdinové se zde utkali s příšerou, která Alrika málem pozřela. Jenže to skončilo tak, že to vypadalo, že nebezpečí je pořád mezi námi. Dívka Iris, která se stala Alrikovou kamarádkou, podle všeho ví víc, než by bylo zdrávo, a ona sama na Alrika poštvala příšeru. Právě v páté knize se dozvíme, jak to s Iris vlastně je. Dozvíte se především to, že v sérii je další zajímavá postava, která vás bude bavit.

 Ilustrace z knihy.

Jedno nebezpečí je zažehnáno, ale blíží se svátek svaté Lucie a s ní další nebezpečí. Především to, že Alrik a Viggo jsou Thomasem na truc jmenováni těmi nejméně oblíbenými postavami v Luciině průvodu, což je školní představení pro rodiče školních dětí, ale i pro ostatní, protože se vystoupení koná přímo v městě. Ještě že se v Mariefredu objeví další příšery, aby Alrik s Viggem nemuseli myslet na něco tak ponižujícího, jako jsou hvězdonoši, které mají ztvárnit.

 Ilustrace z knihy.

Åsa Larsson a Ingela Korsell se hodně inspirují různými legendami, severskou mytologií, pohádkami, ale i dalšími příběhy, které možná budete znát v trochu jiném provedení. A tak máte v této knize variaci na Bloody Mary, která je ale originální, je svá a skvěle pasuje do severského prostředí, kde se dění odehrává. Díky tomu je zde pak prostor pro naprosto skvělé hororové scény, při nichž mě zase jednou hezky mrazilo. Podobné mrazení ve mně vyvolává jen málo hororových děl, a tak jsem za sérii „PAX“ pořád velmi rád.

 Ilustrace z knihy.

Kniha „PAX 5: Sluhové zla“ pokračuje v nastaveném standardu a autoři, ať už autorky textu anebo autor ilustrací, jsou stále schopni udržet vysokou kvalitu toho, co tvoří. Jako kdyby vlastně jen pokračovali, což je pravda, protože všech pět knih by se dalo snadno zařadit za sebe do jednoho románu a zůstala by zde návaznost. Samozřejmě ale i v páté knize máte otevřený konec a nezbývá než se těšit na šestou knihu, která by česky měla vyjít na podzim 2016.

 

Kinu můžete zakoupit na adrese: http://nakladatelstvi.hostbrno.cz/nakladatelstvi/pro-deti-a-mladez/sluhove-zla-1101

Hororové knihy (duchové, děti)


Přidat komentář