Pekelná noc (1981)

55%
Linda Blair a jedna noc v opuštěném domě, kde kdysi došlo k masakru.

Pekelná noc

Hell Night

USA, 1981, 101 minut

 

Režie: Tom DeSimone

Scénář: Randy Feldman

Hrají:

Linda Blair (Marti)

Vincent Van Patten (Seth)

Peter Barton (Jeff)

Kevin Brophy (Peter)

 

Slasher ze staré školy, což vlastně znamená to, že byl natočen v 80. letech, konkrétně v roce 1981, kdy se slashery začaly naplno rozjíždět a v Americe se snad netočilo ani nic jiného než vyvražďovačky, které se snažily dosáhnout takové atmosféry, jakou měly snímky „Texaský masakr motorovou pilou“ anebo „Halloween“, které dokázaly diváky přikovat k sedačkám a zároveň vyděsit.

Linda Blair křičet umí.

Snímek „Pekelná noc“ má podobné ambice, ale nedaří se je naplnit v takové míře, jak by asi tvůrci i diváci přáli, a to přesto, že snímek má jednu z hororových ikon – Lindu Blair. Linda se proslavila především postavou Regan z filmu „Vymítač ďábla“. Tentokrát si zahrála jednu ze studentů, kteří mají strávit noc v jednom starém sídle, které asi nebude logicky moc bezpečné.

A nejen ona.

Co že se stalo s domem, který se stane ne úplně dobrovolnou nocležnou pro mladé studenty? Došlo zde k masakru, který ale podle všeho měl jednoho přeživšího. A právě ten se vydává na další vražednou odyseu, jež je spojena se studenty, jejichž pobyt skutečně nebude moc příjemný. A ano, budou se bát o život, který si nejspíš nedokážou až do rána zachovat. Nebo alespoň někteří z nich.

Co to přichází?

Americký horor „Pekelná noc“ hraje na to, že je zde atmosféra, která není nepodobná filmům, kde je v hlavní roli strašidelný dům, ale zároveň je to slasher, kde po postavách jde vrah a nevinní se jeho řádění snaží přežít. Takže takový mix, který by mohl celkem fungovat, ale bohužel se nedá říct, že by snímek skutečně přinesl skvělou atmosféru, spíše zůstal tak nějak na půl cesty.

Tohle je trochu divné.

Osmdesátá léta přinesla velké množství slasherů a některé prostě zapadnou. Film „Pekelná noc“ je jedním z nich, protože vyloženě nemá nic, čím by vynikal, i když se snaží, aby byla ta pekelná noc skutečně děsivá, aby se studenti báli o svůj život. Tahle skutečnost se ale nějak nepodařila přenést na diváka, který si bude odnášet spíše průměrný hororový zážitek než zážitek skutečně dechberoucí.

 

Hodnocení: 55 %

 

Hororové filmy (slasher, béčka, survival, vrazi)


Přidat komentář