Penguin: Pride and Prejudice (komiksová minisérie)

80%
Batman, to je komiksový hrdina, který patří mezi nejznámější. Stejně tak jeho padouši. Dnes se zaměříme na muže pokřiveného tělem i duší, na Penguina.

 

Penguin: Pride and Prejudice

Vydalo nakladatelství DC Comics, pětidílná minisérie, říjen 2011 až únor 2012

 

Scénář: Gregg Hurwitz

Kresba: Szymon Kudranski

 

Batmanův svět je neskutečně pestrý a počet padouchů je opravdu ohromující. Ale jsou tu tací, kteří nad ostatními vynikají. Jedním z těch nejlepších je Joker, ale s ním se tentokrát nesetkáme. Jsou zde i ostatní, kteří jsou nesmazatelně vryti do paměti právě v souvislosti s Batmanem. Dnešním padouchem je Penguin, možná známý i jako Tučňák, hlavně díky nezapomenutelnému filmu „Batman se vrací“ v režii Tima Burtona.

Obálka prvního dílu americké komiksové minisérie Penguin: Pride and Prejudice.

Penguin je postavou, která prostě nemůže být kladnou. Jeho malý vzrůst, odpudivý obličej a především pak celkový tučňáčí vzhled jsou zárukou toho, že jím bude opovrhováno. Osoba, kterou je takto opovrhováno se může proměnit v jediné – v padoucha. Možná i superpadoucha, chtělo by se říct. Penguin skutečně patří k tomu nejlepšímu, co nám Batman přinesl a s čím se musí donekonečna vypořádávat.

Ukázka z americké komiksové minisérie Penguin: Pride and Prejudice.

Komiksová minisérie „Penguin: Pride and Prejudice“ je příběhem o tom, jak se z Oswalda Cobblepota, nenáviděného dítěte, kterého miluje jedině jeho matka, stává někdo, kdo vládne podsvětí Gothamu, nebo alespoň jeho části, protože těch mafiánských bossů je zde přece jen trochu víc. Příběh komiksu je maximálně zaměřen na Penguina a Batman se zde vyskytuje minimálně. Hodně to komiksu pomáhá, protože Batman bývá nejlepší právě ve chvíli, kdy je jen postavou v pozadí, která se objevuje a zase mizí jako správný Temný rytíř.

Oswald Cobblepot vyrůstal jako dítě milované jedině svou matkou. Otec ho nenáviděl, nenáviděli ho jeho spolužáci a všichni mu svou nenávist dávali dostatečně najevo. Bytí, slovní urážky, naschvály anebo rovnou hnusné podpásovky. Oswald se s tím vyrovnal po svém – naplňován láskou ke své matce a nenávistí ke zbytku světa. Postupně sledujeme, co všechno jej utvářelo, jaké byly hlavní milníky v jeho životě. Vše se prolíná se současností, kde Penguin možná konečně nachází něco, co tak dlouho hledá – lásku někoho jiného než své matky.

Ukázka z americké komiksové minisérie Penguin: Pride and Prejudice.

Příběh se odvíjí postupně a je jasné, že nás připravuje na tragické finále, které má přijít. Poznáváme osobnost Penguina ze všech jeho stran a říkáme si, že možná, možná tam někde v hloubce jeho pokřiveného těla, existuje něco jako laskavost, vděk, láska. Jenže jak hluboko se musí kutat, aby se tyhle city objevily? A jsou tam? Je tam někde skutečně ještě něco lidského? Batman je katalyzátorem, který má odhalit – anebo zabít? – ono „víc“ v Penguinově těle.

Ukázka z americké komiksové minisérie Penguin: Pride and Prejudice.

Příběh je dobře vystavěný a je to dobře odvedená práce, která je doplněna klasickými odstíny černé a jiných tmavých barev, z kterých je Gotham stvořen. Kresba Szymona Kudranskiho, který participoval i na pátém dílu komiksové série „Detective Comics“, dal minisérii správný look, správné barvy, nevinnost i brutalitu v dobrém balení. „Penguin: Pride and Prejudice“ asi nebude minisérií roku, ale myslím si, že jako vedlejší příběh k Batmanovu světu funguje skvěle.

 

Hodnocení: 80 %

Hororové knihy (komiks)


Přidat komentář