Perverzní příběh Beatrice Cenci (1969)

50%
Trochu méně drsný Lucio Fulci.

Perverzní příběh Beatrice Cenci

Beatrice Cenci

Itálie, 1969, 99 minut

 

Režie: Lucio Fulci

Scénář: Lucio Fulci a Roberto Gianviti

Hrají:

Tomas Milian (Olimpo Calvetti)

Adrienne Larussa (Beatrice Cenci)

Georges Wilson (Francesco Cenci)

Mavie Bardanzellu (Lucrezia)

 

O film „Perverzní příběh Beatrice Cenci“, který je v mezinárodní distribuci uváděn jako „The Conspiracy of Torture“, jsem se zajímal hlavně proto, že se jedná o dílo Lucia Fulciho, i když mi bylo tak nějak jasné, že tohle rozhodně klasický horor nebude. Na druhou stranu jsem si říkal, jak moc se asi Fulciho béčkové a hororové cítění do filmu promítly. Popravdě... nijak moc.

To není ruka, to je pařát!

U snímku „Perverzní příběh Beatrice Cenci“ je ale třeba zmínit, že se jedná o dílo, které vzniklo v době, kdy se Lucio Fulci teprve začínal etablovat a ještě za sebou neměl svoje největší hororové úspěchy. Jednoduše dostal práci a odvedl ji, jak nejlépe uměl. To v tomhle případě znamená, že měl natočit historické drama, kde se bude mučit, což se nakonec podařilo.

Taková milá tvářička.

Beatrice Cenci (Adrienne Larussa) je skutečnou historickou postavou a její rodina je tak trochu nechvalně známá. Její otec, Francesco Cenci (Georges Wilson) je tak trochu magor a krutovládce a nevěří své ženě ani dceři, které zavírá. Ty se samozřejmě nechtějí s takovým stavem spokojit, a tak se pomstí. Francesco umírá, ale ani jedna z žen se nedostává do stavu, kdy by si moh.ly výskat.

Pocítíš sílu pařátu.

Rodinka otcovrahů se ocitá ve vězení, kde dochází k tomu, že jsou kráceni na svobodě, přemlouváni, ale v první řadě jsou mučeni. Člověk by od Lucia asi čekal, že se tu vyřádí na ženách, že se bude snažit o to, aby se měl hlavně mužský divák na co dívat, ale to je celkem lichý předpoklad, v mučení – relativně málo explicitním – se Fulci sice vyžívá, ale je zaměřeno spíše na mužské postavy.

Pánové, mučit muže je nuda. Chtělo by to něco nového.

Italský snímek „Perverzní příběh Beatrice Cenci“, je natočen v podstatě jako trochu drsnější televizní podívaná, která se zaměřuje na historický příběh. A přesně to dostanete. Je vidět, že Fulci ještě neměl tolik prostoru, aby rozehrál něco skutečně drsného, anebo ještě nedostal takovou možnost. Postupně se ale rozehřál a v dalších filmech už válel. Pokud ale máte rádi historická dramata, tohle celkem funguje.

 

Hodnocení: 50 %

 

Hororové filmy (mučení)


Přidat komentář