Petr Boček: Hrobořadí

75%
Nelze než Petrovi pogratulovat k velmi povedené knize!

Petr Boček: Hrobořadí

Vydalo nakladatelství Nová forma, 2016, 138 Kč

 

Petr Boček je většinou znám díky spolupráci s Miloslavem Zubíkem. Společně publikovali velké množství povídek, nemluvě pak o sbírkách „Mrazivé příběhy“ a „Výprodej nočních můr“, které jsou hororově zaměřené, nebo „Nápady šíleného pedagoga a jiné radosti“, které jsou zaměřené spíše humorně, což je ale prvek, který se neztrácí ani v hororových povídkách autorské dvojice. Jenže tentokrát se Petr Boček rozhodl, že půjde s kůží na trh sám a vydá knihu, kterou napsal bez svého kolegy.

 Obálka knihy Hrobořadí.

Podobně jako u dua McCartney/Lennon není jasné, kdo z nich se více podílel na které písni, ani u dua Boček/Zubík na první pohled nepoznáte, kdo které povídce přinesl více, protože fungují jako jeden spisovatelský organismus. Petr ale ukázal, a to nejen tím, že měl odvahu vydat knihu sám, že je schopným autorem a že zvládne bez problémů napsat něco bez toho, aby si psaní nějakým způsobem rozdělil s Miloslavem. Jeho prvotinou na poli románu/novely je pak kniha „Hrobořadí“.

 Obálky knihy Výprodej nočních můr.

„Hrobořadí“ bylo vydáno pod nakladatelstvím Nová forma, s kterým mám já sám jenom samé dobré zkušenosti. Hlavně proto, že to je v podstatě jediné nakladatelství/tiskárna, které vydává český horor od českých autorů. Sám u nich tisknu, ale právě díky nim najdete na trhu lidi jako Honza Vojtíšek anebo právě Petr Boček. Jeho „Hrobořadí“ je toho krásným důkazem. Pokud byste čekali, že v knize bude převažovat humor, že to bude úsměvné, Petr vás rychle vyvede z omylu.

 

Na venkov míří dvojice, nejsou to manželé, jejichž úmysly nejsou zrovna mírumilovné. Jenže jsou vlastně hlavními postavami? Parádní úvod, který se nám zlomí, a my se dostáváme ke skutečné hlavní postavě, kterou je Pavel Velc. Muž, jehož si snadno neoblíbíte, protože to není nutně postava, která je milá. Její vlastnosti jsou hodně lidské, tedy dobré i špatné, a k tomu je navíc přidána jedna hodně specifická, která do příběhu vnáší zajímavou bizarnost. I když by to mohlo inklinovat k humoru, není tomu tak v každém případě.

 Obálka knihy Mrazivé příběhy.

Humor samozřejmě nechybí, ale není dominantou knihy. Tou je přece jen děsivá atmosféra jednoho domu, který je v současné době opuštěný, ale v jehož útrobách se skrývá něco, co chce ven. Něco, co má hodně dlouhé ruce, nebo něco takového, a je schopné se dostat v podstatě kamkoli. Jen potřebuje to poslední pošťouchnutí, aby bylo ještě mocnější. Díky tomu, že se děj hodně točí kolem záchodů, a není na tom nic směšného, děsivá atmosféra ještě dostává ten správný punc hnusu.

 Obálka knihy nápady šíleného pedagoga a jiné radosti.

Petr Boček ukázal, v čem je jeho síla. Jsou to skvěle napsané postavy a zajímavý vývoj, který je tak nějak plynulý, ale přesto vás dovede překvapit. Nebýt toho, že finále je nesmírně vysvětlující a atmosféra se v takovém případě tříští, tak by si kniha zasloužila ještě vyšší hodnocení. Ta cesta k finále rozhodně stojí za to. Petr navíc dal prostor i dceři – předpokládám, že to je dcera – která má v závěru několik povídek. Tematicky se do hororové knihy příliš nehodí, ale je příjemné vidět, že jsou zde lidé, kteří ovládají češtinu a skutečně umí slova používat. A navíc je to jedna rodina. Knihu si ale přece jen budete pamatovat díky „Hrobořadí“.

 

„Hrobořadí“ můžete zakoupit na internetových stránkách nakladatelství Nová forma: http://www.stahuj-knihy.cz/stahujknihy/eshop/0/0/5/1034-Bocek-Petr-Hroboradi

 

Hodnocení: 75 %

Hororové filmy (příšery, vrazi)


Přidat komentář