Pevnost (1983)

70%
Jako kdyby to celé byla taková podivná vize.

Pevnost

The Keep

Velká Británie, 1983, 96 minut

 

Režie: Michael Mann

Scénář: F. Paul Wilson, Michael Mann

Hrají: Scott Glenn, Ian McKellen, Alberta Watson

 

Nemůžu si pomoct, ale „Pevnost“ není film, který by na ě dokázal zapůsobit tím, jaký má příběh, jak skvěle graduje scénář, ale je to jednoduše film, kde se mi nesmírně zamlouvalo, jak je zvládnutá vizuální stránka. Jasně, film zestárnul docela dost, ale pořád je to vizuální stránka, která v něm hraje prim. Vizuální stránka a docela známé herecké tváře, které se zde objevují.

Pevnost je svázala?

Během druhé světové války se v Rumunsku objevilo něco podivného. Jakási citadela, obrovská pevnost, která dokáže na první pohled uchvátit. Tohle je něco, co se mimochodem povedlo i v případě kamery, když nezabírá mnohdy citadelu celou, ale jen její část, tím se ještě její velikost jen umocňuje. Tohle je prostě prvek, který na sebe dovede strhnout pozornost. A to je dobře.

Je to zajímavá pevnost.

Nacisté chtějí pevnost hlídat, chtějí ji mít jen pro sebe, ale je tu trochu problém v tom, že svým vstupem a tím, jak se zde chovají, vypustí na světlo světa cosi... temného. Jasně, má to být tajemné, má to být nejisté, ono namodralé barevné spektrum, v němž je film natočen, tomu ještě přidává docela důležitý chlad, který jen podporuje mrazivou atmosféru, kterou film má.

A jsou tu zajímavé postavy.

Ne, dějově rozhodně není „Pevnost“ něčím unikátním, je unikátní díky tomu, jak prezentuje to, co se tvůrci rozhodli zobrazit. A je to právě vizuální pojetí a také do jisté míry atmosféra chladu a nepřístupnosti, které ve vašich očích mohou udělat snímek zajímavým. V mém případě se to stalo, a i když mě „Pevnost“ nenadchla ve smyslu dějovém, v tom vizuálním jsem se kochal.

Kulisy také hodně povedené.

Britský snímek „Pevnost“ není řazen k tomu nejlepšímu, co Michael Mann natočil, ale já musím říct, že se k nejlepším režisérovým filmům může řadit směle. Jistě, má svoje chyby, ale stejně jsem z jeho sledování měl zážitek, který se u mnohých novějších filmů s lepší kamerou, respektive s lépe zachovalým obrazem, vyvolat nedokáže. Díky tomu mě snímek „Pevnost“ uhranul.

 

Hodnocení: 70 %

 

Hororové filmy (příšery, vrazi, mysteriózní)


Přidat komentář