#21 - Zmizení staré dámy (1938)

85%
Mysleli byste si, že pátrání po jedné staré dámě bude nuda? Mistr Hitchcock vás zase jednou vyvede z omylu.

 

Upoutávka na nový seriál.

Zmizení staré dámy

The Lady Vanishes

Velká Británie, 1938, 96 minut

 

Režie: Alfred Hitchcock

Scénář: Sidney Gilliat a Frank Launder podle příběhu Ethel Lina White

Hrají:

Margaret Lockwood (Iris Henderson)

Michael Redgrave (Gilbert)

Paul Lukas (Dr. Hartz)

Dame May Whitty (Slečna Froy)

 

Alfred Hitchcock se drží zaběhnutého konceptu, ale přesto opět přináší příběh, který je jiný, než ostatní, film, který je zajímavý svým vlastním způsobem. Na první pohled se zdá, že snímek „Zmizení staré dámy“ bude takovou komickou hříčkou, ale jedná se o film mnohem hlubší, než jakým se tváří. Je zde skvělá zápletka, která se před námi postupně rozmotává. „Zmizení staré dámy“ je skutečně geniálním filmem, protože to, co před vámi nakonec vyroste, je rozhodně něco, co jste na začátku nečekali. I když je pravdou, že pokud znáte Hitchovu filmografii té doby, dalo se to očekávat.

Starou dámu nedají za žádnou cenu.

Jak už to tak v případě Hitchcockových filmů bývá, vybírá si skutečně dobré herce. I když ještě nemá k ruce hvězdy amerického filmu, jako tomu bude v době následující, pořád měl široký výběr mezi výbornými britskými herci. A tak dal příležitost Michaelu Redgravovi, výtečnému herci stejné generace, jako byl Laurence Olivier. On a Margaret Lockwood jsou skvělým párem, který nemusí být nutně milostný, i když to mezi nimi funguje zajímavě. Důraz je však kladen na příběh jiný.

Starou dámu zase musí hledat.

Iris se na horské chatě, kde strávila nuceně několik dní, seznámila s postarší slečnou Froy. S tou také cestuje vlakem. Ovšem ve chvíli, kdy ve vlaku usne, začíná se dít něco nečekaného. Iris se probouzí a ptá se, kde je slečna Froy, protože ta už s ní v kupé není. Zdálo by se, že ta prostě někam odešla, ale odpovědi svědků jsou zvláštní, jako kdyby ji nikdo ani předtím vůbec neviděl. Ano, Alfred Hitchcock najednou z filmu, který se jevil jako komedie, vytváří schizofrenní napínavý snímek. Není to thriller, protože je to až moc doplňováno humorem, ale přesto budete chtít vědět, co se vlastně stalo.

Že by byli na správné stopě?

Devizou tohoto filmu je jednoduše to, jak si s příběhem pohrává. Nejde zde přímo o vraždu, ale o podivnou událost, která na sebe vrší ještě podivnější skutečnosti. Skvěle ději přispívají různé postavy a postavičky, které jej posouvají, ale hlavně oživují svou komikou. Film „Zmizení staré dámy“ je tak další ukázkou toho, že napínavý příběh je možné s humorem propojit, pokud je u kormidla dobrý režisér.

A zase jednou mistr sám.

Většina děje se odehrává ve vlaku, což je skutečnost, která není v této době úplně častá, ale přesto byla podána naprosto výborně. Vlak stále ujíždí, jako kdyby neměl nikdy zastavit. Ale přesto je jasné, že do cíle dojet musí. Čas na nalezení slečny Froy nebo alespoň zjištění pravdy se krátí. Jakou pointou nás asi překvapí? Musím říct, že snímek je skutečně zábavný a udržel si mou pozornost celou dobu. Kéž by se to podařilo i jiným, novějším filmům.

 

Hodnocení: 85%

 

Osobní žebříček

Dobré triky jsou základem Hitchcockových filmů. I když by mohl jít schůdnější cestou, nesnažil se děj ošidit. Žebříček není dán počtem procent, kolik jsem filmu dal, ale i dalšími subjektivními faktory.

 

1. „Psycho“

2. „Ptáci“

3. „Zmizení staré dámy“

4. „Muž, který věděl příliš mnoho“ (1934)

5. „Příšerný host“

6. „Mladý a nezkušený“

7. „Její zpověď“

8. Zběsilost

9. „Vražda!“

10. „Sabotáž“

11. The 39 Steps

12. Secret Agent

13. „Číslo sedmnáct“

14. Farmářova žena

15. Zahrada rozkoše

16. „...a neuveď nás v pokušení“

17. „Žena se špatnou pověstí“

18. „Boj na nůž“

19. Juno a páv

20. „Co moře pohltí“

21. Rozmary bohaté ženy

22. „Světový šampion“

23. Waltzes from Vienna

24. Na šikmé ploše

Hororové filmy (vrazi, komedie)


Přidat komentář







Související články