Pomsta netvora (1955)

35%
Některá pokrčování prostě nestojí za to a pokračování snímku "Netvor z Černé laguny" je jedním z nich. Není to už ono.

Pomsta netvora

Revenge of the Creature

USA, 1955, 82 minut

 

Režie: Jack Arnold

Scénář: Martin Berkeley a William Alland

Hrají:

John Agar (Profesor Clete Ferguson)

Lori Nelson (Helen Dobson)

John Bromfield (Joe Hayes)

Nestor Paiva (Lucas)

 

Když se na přebalu DVD objeví text ve stylu „První filmová role Clinta Eastwooda“, počítejte s tím, že to je velmi malá role, kdy se známý herec v celém filmu objeví zhruba na 30 sekund. Jeho role ale je zapamatovatelná, nebo se u ní minimálně pousmějete. Kvůli Clintovi ale na snímek „Pomsta netvora“ rozhodně nekoukejte. Spíš kvůli netvorovi, kterého znáte z filmu „Netvor z Černé laguny“.

Clint se neztratí.

Příběh snímku „Pomsta netvora“ na snímek „Netvor z Černé laguny“ přímo navazuje. Originální film skončil tím, že monstrum našlo klid ve své laguně. Sequel odhaluje, že se jednalo o klid dočasný. Lidé po netvorovi pasou a chtějí ho studovat. To znamená, že se do džungle vydává další výprava, která chce netvora odchytit. To se jí také daří, protože jsou přece jen o něco lépe připraveni. A mají výbušniny. Netvora si pak odvezou do svého „civilizovaného světa“, aby ho tu vystavili jako atrakci v zábavním parku. Nejedná se zrovna o chvályhodný čin.

A už je zase na scéně.

Jak to tak vypadá, není příliš chvályhodným snímkem ani „Pomsta netvora“. Jedná se totiž vlastně o kopii „King Konga“, jenže zaměřeno je pouze na fázi, kdy je King Kong v New Yorku a je zde prezentován jako atrakce. Stejně tak je to i v případě netvora, který se nechce za nic mstít, ale chce se jenom bránit. Když už se chce mstít, tak se není čemu divit, protože lidi jsou někdy vážně šmejdi a dokáží skoro cokoli za jakoukoli cenu. Proč trochu nestresovat divného tvora elektrickými šoky, že?

Jak se netvor učil plavat.

Příběh se tak vleče v klasickém béčkovém rytmu, a tak nakonec ještě budete rádi vzpomínat na scénu s Clintem Eastwoodem v úvodu, protože pro dnešního diváka je to nakonec asi to opravdu nejzajímavější. Co se musí nechat, to je podoba monstra, ta je skvělá, i když to platilo i pro první film „Netvor z Černé laguny“. Na tomhle se nic nemění, jinak je film trikově průměrný. Podvodní záběry jsou velmi dobré.

Vyděsí je všechny.

Jako celek ale film nepřináší nic nového. Nejhorší na tom je, že strašně kopíruje a jsou zde minimální rozdíly. Dokonce i dívka, kterou si netvor oblíbí, je blondýnka. Začínám mít pocit, že pokud je v hororu nějaké monstrum, je vysazené na blondýny. Asi je to nějaká monstr úchylka, která spojuje všechny bestie světa. Hodně se mluvilo i o tom, jak má blondýnky oblíbené Alfred Hitchcock. Že by nějaká spojitost? „Pomsta netvora“ je jen podprůměrným pokračováním filmu „Netvor z Černé laguny“ a dnešního diváka jen těžko zaujme.

 

Hodnocení: 35 %

Hororové filmy (příšery, béčka, vědci)

Recenzovaný titul můžete objednat online na DVD.
DVD


Přidat komentář