Prodloužený víkend (1978)

70%
Prodloužený víkend, který se ukázal až moc dlouhý.

Prodloužený víkend

Long Weekend

Austrálie, 1978, 97 minut

 

Režie: Colin Eggleston

Scénář: Everett De Roche

Hrají:

John Hargreaves (Peter)

Briony Behets (Marcia)

Mike McEwen (Řidič)

Roy Day (Rybář)

 

Už při pohledu na první obrázky z filmu „Prodloužený víkend“ mi bylo jasné, že jsem ho už viděl. A i když jsem tenkrát byl docela malý a je to docela dlouho, co jsem snímek viděl, nemluvě o tom, že jsem ho ani pořádně nesledoval, pamatuji si z něj víc, než si pamatuji z některých filmů, jimž jsem věnoval plnou pozornost. Tohle samotné o něčem svědčí a myslím, že v dobrém.

 Hlavně mířit přesně.

Přitom je snímek dějově nesmírně jednoduchý. Tedy na první pohled. Manželé jedou na dovolenou a skončí v oblasti u moře, kde nikdo není. Na první pohled to vypadá jako vysněné místo, ale ukazuje se, že tady nic jednoduché není. Není to jednoduché i proto, že Peter a Marcia nemají vztah, který by v současné době stál na pevných základech. Prodloužený víkend ale nebude jejich obdobím spojování vztahu.

 Tohle bylo těsné.

Skoro by se chtělo říct, co by se mohlo v přírodě, kde nejsou žádní další lidé – a opravdu tam nejsou žádní další lidé – stát, ale ona se může stát právě ta příroda. Už od první chvíle, kdy Peter a Marcia na místo přijedou, jako kdyby bylo všechno proti nim. Ale ani oni nejsou zrovna mírumilovnými. On se v přírodě stát lovcem, ona zase chce zpátky do civilizace, jako kdyby to venku nenáviděla.

 Co to moře vyvrhlo?

A příroda si jejich chování začíná uvědomovat, a jako kdyby je chtěla od sebe vyhnat. Anebo možná vůbec nejde jen o to, aby odešli, možná jde o to, aby rovnou zemřeli. Ty nehody vypadají dost nebezpečně. Ale on si přírodu zamiloval a nevadí mu tolik, že ona zase tak spokojená není. Když pak všechno změní jedna mořská kráva. Ta mě dokázala vyděsit i po letech.

 Na ohni se dá udělat všechno.

„Prodloužený víkend“ je filmem, který minimálně v Austrálii zaujal, a to natolik, že v roce 2008 došlo ke zremakování filmu. Jasně, ono tam není moc co předělávat, protože snímek je ve své zvláštní tísnivé podivnosti dokonalý už ve své původní podobě. Environmentální horor není pro každého, ale v tomhle provedení funguje velmi dobře a má skvělou bizarní atmosféru, která stojí za zájem.

 

Hodnocení: 70 %

Hororové filmy (survival)


Přidat komentář