Puen Tee Raluek (2017)

60%
Trocha celkem povedeného thajského strašení.

Puen Tee Raluek

Thajsko, 2017, 114 minut

 

Režie: Sophon Sakdaphisit

Scénář: Sopana Chaowwiwatkul, Supalerk Ningsanond a Sophon Sakdaphisit

Hrají:

Bee Namthip

Apichaya Thongkham

Thunyaphat Pattarateerachaicharoen

Panisara Rikulsurakan

 

„Puen Tee Raluek“ je přesně ten film, který si chcete pustit, pokud chcete horor který bude prodchnutý emocemi. A to v té nejlepší možné tradici, kterou asijský horor má. Jasně, možná není scenáristicky vyloženě objevný, nepřináší příběh, který by vás dokázal dostat, připadal by vám maximálně originální, ale právě to spojení hororu a emocí v tomhle případě velmi dobře funguje.

Jako sestry.

Thajský horor „Puen Tee Raluek“ je v mezinárodní distribuci uváděn jako „The Promise“, což je přece jen trochu srozumitelnější, protože to znamená „Slib“. Thajský název by se dal přeložit asi jako „Přítel... Vzpomínka“, i když vzhledem k tomu, kdo je zde hlavní postavou, by bylo vhodnější uvést spíše „přítelkyně“, protože právě o dvě kamarádky zde od začátku jde.

Daly si slib.

Těmi kamarádkami jsou Ib (Panisara Rikulsurakan) a Boum (Bee Namthip), které mají spousto společných zájmů a pak především jeden konkrétní – slíbí se, že se společně zabíjí. Ne navzájem prostě jen společně spáchají sebevraždu. A Boum tohle skutečně splní, vezme si život. Jenže Ib nakonec vycouvá a řekne si, že má život ráda. A tak v tom Boum zůstala nakonec sama.

Co to asi vidí?

Jenže Boum v tom sama nechce být, čeká na svou kamarádku. A čeká docela dlouho. Celých dvacet let. V té době se Ib se svou dcerou vrací do míst, kde kdysi žila. A jak se tak dá očekávat, dojde k tomu, že se Boum probudí k životu, tedy její duch se probudí k životu, a chce po Ib, aby dodržela slib, který kamarádce dala. Jenže to už není tak jednoduché a není to jen Ib, kdo nechce.

Hezký akvárko.

Thajský snímek „Puen Tee Raluek“ je skutečně především o emocích a na nich stojí. A na to, jak to vlastně celé asi dopadne. Nepřekvapí, že právě konec je tou asi nejemotivnější částí celého filmu, který stojí na přátelství, jež zde existovalo, ale zvrtlo se ve špatný konec, ale také na mateřství a na vztahu matky s dcerou. V tomhle směru je horor „Puen Tee Raluek“ povedený.

 

Hodnocení: 60 %

 

Hororové filmy (duchové)


Přidat komentář