Ratched: 1. sezóna

40%
Některé seriály by vznikat nemusely...

Ratched: 1. sezóna

8 dílů, 2020

 

Tvůrce: Ryan Murphy, Evan Romansky

Hrají: Sarah Paulson, Finn Wittrock, Cynthia Nixon

 

Nebudu lhát, už samotná myšlenka toho, že je zde něco, co navazuje na legendární film „Přelet nad kukaččím hnízdem“, což je asi jeden z nejhorších českých filmových překladů, mi přišlo jako špatný nápad. Jasně, je to od tvůrců „American Horror Story“, navíc i se známými tvářemi z tohoto seriálu, ale legendární kniha i film jsou něco, co dle mého podobný prequel nepotřebuje.

Taková milá paní.

Jsme v roce 1947 a Mildred Ratched (Sarah Paulson) se dostává do velmi specializovaného sanatoria, které je v Kalifornii docela vyhlášené. Nemocnice Lucia je opravdu velmi zajímavé místo, kde se objevují podobné případy, které jsou řešeny nejmodernějšími metodami jako lobotomie, hydroterapie, za kterou by se nemusela stydět ani FBI, ale uplatňuje se zde třeba i hypnóza.

A hned ji zaměstnají.

Mildred Ratched si nevybrala tohle zařízení jen čistě proto, že by chtěla lidem pomáhat, i kdy i to je v její mysli nějakým způsobem důležité, ale především proto, že je tu někdo, komu chce pomoct. Tím někým je Edmund Tolleson (Finn Wittrock), který má za sebou pořádně masakrální úvod celého seriálu. A tak se pomalu začíná rozmotávat to, proč Mildred o práci v zařízení tak stála a jaká je její minulost.

Snadno si najde... přátele.

Seriál „Ratched“ si doslova říkal o to, aby zde bylo panoptikum podivných postaviček pacientů. Jenže jak se nakonec ukázalo, zase tak podiví nejsou, zájem seriálu se soustředí spíše na jednotlivé zaměstnance, což jsou většinou větší magoři, což je – dle mého názoru – hodně prvoplánové. Bohužel mě seriál „Ratched“ zklamal i v dalších ohledech, snad kromě toho hereckého, kdy výkony jsou skvělé.

ale ten její pohled...

Od první sezóny seriálu „Ratched“ jsem čekal něco napínavého, hodně psychologického. Toho prvního jsem se nedočkal, toho druhého relativně dost. Problém je i v tom, jak je seriál natočen. Ze začátku se zde hraje hodně na násilné scény, které fungují. Není jich tolik, ale jsou dobré. To se postupně vytratí. Největší problém je však nahota, která není zabírána, protože to by bylo špatné. Problém je, že je pro některé scény důležitá.

 

Hodnocení: 40 %

 

Hororové filmy (vrazi, seriály)


Přidat komentář