Resident Evil: zánik (2007)

60%
Ten název sice slibuje, že něco zanikne, ale můžeme být celkem v klidu. Tahle sága ještě rozhodně nekončí.

Resident Evil: Zánik

Resident Evil: Extinction

Francie, Austrálie, Německo, Velká Británie, USA, 2007, 94 minut

 

Režie: Russell Mulcahy

Scénář: Paul W. S. Anderson

Hrají:

Milla Jovovich (Alice)

Oded Fehr (Carlos Olivera)

Ali Larter (Claire)

Iain Glen (Dr. Isaacs)

 

Na filmovou sérii „Resident Evil“ nedám dopustit. Myslím si, že je to rozhodně zajímavá série, která si pozornost zaslouží. To, že je příběhově jednoduchá a v jednom filmu se toho moc nestane, to je rozhodně škoda a je zde často vidět snaha dostat diváka na další díl. Pořád se však jedná o sérii oblíbenou, která těží z toho, že lidé chtějí vidět akci se zombies. Ve filmu „Resident Evil: Zánik“ se konečně dostáváme k filmu, který lze označit jako zombie film, který navazuje na tradice George A. Romera.

Chcete si to s ní rozdat?

Nečekejte však pomalé zombie, to se v akčním filmu nenosí. Vždyť i remake snímku „Úsvit mrtvých“ nebyl o ploužících se zombies. Jak jsem ale jistě dal vědět, upřednostňuji chodce, nikoli běžce. V „Resident Evil: Zánik“ to však pochopím. Primárně je to pořád akční film, který se vyžívá v rychlosti a v nadupaných scénách. „Resident Evil: Zánik“ se ale vyžívá i v určité atmosféře. Přijde mi, že její stavba je jiná, než v ostatních filmech, možná i trochu lepší, protože se většina stopáže odehrává za denního světla a přesto zde jsou momenty, které vás mohou vyděsit.

Má ještě parťáky.

Projekt Alice je venku, na svobodě, ale Umbrella se snaží stvořit další Alici, která by tu uniklou nahradila. Nedaří se, ale jednou se naštěstí podaří zjistit, kde se původní projekt Alice nalézá. Díky tomu je také možné ji vypnout nebo nějakým způsobem ovládat. Alespoň na první pohled. Tohle je příběh, který se soustředí primárně na Alici, kterou ztvárnil symbol téhle série, Milla Jovovich. Je zde však i druhý příběh, který prožívá skupina přeživších kdesi v poušti.

Tohle pro ní nevypadá dobře. Ale vy víte, jak to je.

Ano, zombie jsou ve světě „Resident Evil“ už neoddiskutovatelnou pravdou, žádná televize to nepopírá, ono už jich moc ani nevysílá. Nemrtví se neomezují jen na Racoon City, ale spíš na celý svět. Krajinou projíždí konvoj, který nechce nic, jen přežít. Proto hledají zásoby, a proto se také sem tam dostávají do problémů. Přece jen, nejsou to profesionálové na přežití, i když se tak možná někteří chtějí tvářit. Právě tahle skupinka se setkává s Alicí, která se pro tento film mění v něco jako nepřemožitelnou hrdinku. Ona je vzpourou proti Umbrelle, ona je zosobněním snahy přežít.

Tohle nevypadá dobře pro nikoho.

„Resident Evil: Zánik“ je něco jako kombinace filmů „Šílený Max“ a „Den mrtvých“. Dohromady to pak tvoří celkem povedený akční film, který má zajímavé momenty (útok ptáků), ale i momenty, které ničím nepřekvapí. Samozřejmě, že když půjdete do nějakého „prázdného“ domu, něco tam na vás vyleze. Ano, „Resident Evil: Zánik“ je předvídatelným filmem, ale na nic si nehraje. Ti, kdo mají rádi jednodušší filmy, ale chtějí se bavit, najdou v „Resident Evil: Zánik“ to, co hledají. Nejedná se však o snímek, který by posouval zombie žánr, jen je to trochu nadprůměrná zombie akční zábava.

 

Hodnocení: 60 %

Hororové filmy (zombie, příšery, béčka, survival, vědci, vrazi)


Přidat komentář