Residue (2015)

45%
Londýn blízké budoucnosti přináší nebezpečí.

Residue

Velká Británie, 2015, 102 minut

 

Režie: Alex Garcia Lopez

Scénář: John Harrison

Hrají:

Natalia Tena (Jennifer Preston)

Iwan Rheon (Jonas)

Jamie Draven (Levi Mathis)

Danny Webb (Emeril Benedict)

 

Na první pohled má snímek „Residue“ trochu více ze sci-fi, ale to je hlavně proto, že se jedná o děj zasazený do Velké Británie nikoli současnosti, ale neurčité budoucnosti, kde je Londýn lehce pozměněn, a vy máte pocit, že vláda je ten, kdo zde řídí všechno. A on to není pocit, protože to je i hlavní podstata snímku. Občané nemusí vědět všechno, pokud to není podle vlády v jejich zájmu.

 Hlavně to dobře vyfotit.

Jennifer Preston (Natalia Tena, kterou budete znát z „Harryho Pottera, ale i z „Hry o trůny“) má přítele, kterého hraje Iwan Rheon, kterého budete znát ze „Hry o trůny“. Ale to není tak zásadní. Zásadní je, že Jennifer je fotografka, celkem investigativní, a nedává jí spát jeden výbuch, ke kterému došlo v Londýně a který měl pořádné následky. Přesto se o něm nějak moc nemluví.

 Zjistí spolu pravdu?

Jennifer se vydává po stopě, protože má pocit, že na něco narazila. Něco, co možná nejde tak úplně vysvětlit standardní cestou. A tady se nám sci-fi mění v podstatě ve standardní horor s nadpřirozenými prvky, kdy se dá mluvit o posednutí a o existenci duchů a jejich působení, které rozhodně není mírumilovné. Nějaké ty smrti, do toho ještě politický komplot a jednoduše víc, než se na první pohled zdá.

 On to možná nepřežije.

O produkci filmu se postaral Netflix a je na tom vidět, že se snaží přinést snímek, který má co sdělit, ale na druhou stranu přesto zůstává poměrně malým filmem, který sice má chvílemi atmosféru, ale hodně rychle ji dovede ztratit tím, jak se tvůrci snažili o nějaké překvapení, které by se zde objevilo a které by bylo schopné vyrazit divákovi dech. To se dle mého názoru neděje.

 To je výraz.

„Residue“ je takovou celkem standardní ukázkou toho, co Netflix v poslední době produkuje. Je to žánrový film, kde se objevuje herecká tvář – nebo je jich i více – která není úplně neznámá. Je zde snaha o nějaké poselství, není to vyloženě vyprázdněná výpověď, ale díky tomu to začíná haprovat a žánrově to nemusí vůbec fungovat. Scénář není nutně chytrý a nakonec zklame.

 

Hodnocení: 45 %

Hororové filmy (duchové)


Přidat komentář