Riddick (2013)

75%
Riddick se vrací - i s Vinem Dieselem - a je to docela dobrá podívaná. A navíc je tu Katee Sackhoff.

Riddick

Riddick

USA, Velká Británie, 2013, 119 minut

 

Režie: David Twohy

Scénář: David Twohy podle postav vytvořených Jimem Wheatem a Kenem Wheatem

Hrají:

Vin Diesel (Riddick)

Jordi Mollà (Santana)

Matt Nable (Boss Johns)

Katee Sackhoff (Dahl)

 

Vin Diesel se stal hvězdou díky snímku „Černočerná tma“, aby následovalo období horších filmů, období ještě horších filmů a pak znovu mohl vylétnout nahoru s pátým dílem série „Rychle a zběsile“. Díky tomuto filmu se dostal k finančně úspěšným filmům jako „Rychle a zběsile 6“. Aby se trochu vyvlékl z automobilových honiček, přesedlal na jiný sequel – vrátil se k režisérovi Davidu Twohymu a společně natočili již třetí celovečerní kousek do série „Riddick“. A film nazvali stejně jednoduše.

Král Riddick.

Vina Diesela jsem si poslední dobou hodně oblíbil, a abych se na „Riddicka“ dostatečně připravil, zhlédl jsem všechny předchozí filmy, kterým jsem se do té doby vyhýbal. „Černočerná tma“ mě zaujala jak vizuální stránkou, tak příběhem. Snímek „Riddick: Kroniky temna“ mě trochu zklamal, ale když jsem v kině sledoval třetí díl, říkal jsem si, že to je návrat ve správném balení a že takhle by měl „Riddick“ vypadat. Opět komornější jako „Černočerná tma“, hororovější a stále vizuálně krásný.

Vyhnanec Riddick.

S Riddickem se setkáváme, když na tom není zrovna nejlépe. Nachází se na nějaké neznámé planetě (naštěstí to není ta z prvního dílu, protože potvory se tu pohybují i ve dne), ale co je horší, to je skutečnost, že jeho tělo prodělalo velké množství zranění a on sám je tak velmi zranitelný. I když má své schopnosti, otevřená zlomenina se tak snadno nehojí. Planetu, na níž je, poznává z té temnější stránky a zjišťuje, že tady je jen málo tvorů, kteří mu nepůjdou po krku. Jenže to nejhorší, to je teprve na obzoru.

„Riddick“ se dá chápat jako pokračování, je zde návaznost na druhý film, dokonce se v krátké scéně objeví i Karl Urban, ale přece jen, více má „Riddick“ společného s „Černočernou tmou“. Je tak více remakem než pokračování, protože jde o film s naprosto stejnou dějovou linií, tedy alespoň od chvíle, kdy se na planetě objeví další lidé. Ti opět pasou po Riddickovi, ale nakonec se musejí sklonit před větším nebezpečím a uznat, že Riddick možná nebude tak špatný.

Kdo s koho?

Těch spojitostí s prvním filmem je zde skutečně hodně, dokonce se opakují i některé scény, ale to už je klasika. Film s Riddickem by nemohl existovat bez toho, aby Riddick seděl svázaný a mlátil svými řetězy, nejlépe se u toho ještě smál. Ve snímku „Riddick“ se nám dokonce i připomene jméno Johns a příběh z jedničky. Ano, nový film se vrací k sérii a jako by byl jejím tributem. Vizuálně krásným a příběhově stále celkem zajímavým. Ano, je to opakování prvního filmu, ale jsou zde trochu nové linie, nové postavy a je zde Katee Sackhoff. Tahle herečka mi doposud nic neříkala, ale už se připravuji na „Battlestar Galactica“.

Další památná role pro Katee Sakhoff.

„Riddick“ je filmem, který vás může zklamat. Jsou zde nedostatky právě v tom, jak kopíruje první díl. Přesto je ale dostatečně akční a napínavý, aby se mu tohle podařilo zastřít. Problém však je i v tom, že zde nechává otevřené dějové linie, které na začátku nakousne. To je škoda, protože sice se tím otevírá prostor pro čtvrtý díl, ale divák zůstává do jisté míry ochuzen. Na to, jak je film dlouhý, se zde mohlo něco vyřešit.

Hororové filmy (příšery, survival, mimozemšťani)


Přidat komentář