Ahí va el diablo (2012)

80%
Snímek, který překvapí neskutečně hutnou atmosférou a také nečekanými zvraty.

Ahí va el diablo

Mexiko, USA, 2012, 97 minut

 

Režie: Adrián García Bogliano

Scénář: Adrián García Bogliano

Hrají:

Francisco Barreiro (Felix)

Laura Caro (Sol)

Alan Martinez (Adolfo)

Michele Garcia (Sara)

 

„Přichází ďábel“ je takové pojmenování, kde jsem si nebyl vůbec jistý, protože jsem za sebou měl Poslední vymítání ďábla, což rozhodně nebyl snímek, který by mě nějak zásadně zaujal a poslal do kolen. Prostě jenom found footage vymítání ďábla, ale nic zázračného, jen pár dobrých náznaků. Obecně nemám rád satanské horory, protože se dost často opakují, ale „Ahí va el diablo“ se už od začátku ukázal jako film, který rozhodně není tradiční a rozhodně se nezaměřuje na vymítání.

 Prostě holky...

Nevím, čím to je, snad tím, že je zde mexická koprodukce a autor, který chápe žánr jinak než američtí tvůrci, ale hned od začátku je jasné, že tohle bude pořádně temná podívaná. Z prvních pěti minut to možná vypadá na slasher, ale pak se najednou atmosféra mění a vy máte pocit, že půjde o něco jako „Zmizení“. Nebude zde nějaký ten odporný pedofil, který jasně určí to, kam film bude směřovat?

 Někdo poslouchá, když nemá.

I v tomhle je snímek možná trochu překvapivý, protože těch žánrových zvratů je více a vy v podstatě až do posledních minut pořádně nevíte, co je tohle zač. A je to dobře, protože tohle není obelhávání diváka, ale hra pro diváka, který sleduje mladé manžele a jejich dvě děti, které se na jednu noc ztratí. Děti se sice vrátí, ale není jasné, co se jim stalo a zda nedošlo k nějakému činu, který je navždy poznamenal. Zdá se, že rodiče ještě mají co řešit. Dokonce se rozhodnou vzít pátrání do vlastních rukou.

 Sprcha v krvi.

„Ahí va el diablo“ má tíživou atmosféru, která graduje do překvapivé síly. Není to gradace skoková, ale postupná, plíživá, což celému snímku strašně pomáhá. Jsou chvíle, kdy už si ani nebudete jistí, jestli tu jsou nějaké kladné postavy, anebo jsou už všechny opravdu temné, nevyjímaje rodiče ani děti nebo jakékoli další epizodní role. Neskutečně to filmu pomáhá a ten se stává skvělým hororovým zážitkem, a to i přesto, že zde nejsou lekačky. Anebo právě proto.

 A pak už je nikdo neviděl.

Mexicko-americký snímek „Ahí va el diablo“ je krásnou ukázkou toho, že horor je možné vystavět uvěřitelný, realistický, a přesto do něj vložit pár nadpřirozených prvků, aniž by ta úžasná temná realističnost byla nějakým způsobem narušena. Tohle je určitě snímek, který si pozornost hororových fandů zaslouží, protože je skutečně možné hovořit o hororu v jeho temné podobě.

 

Hodnocení: 80 %

Hororové filmy (duchové, vrazi, děti)


Přidat komentář