Robert Bloch: Psycho II

85%
Norman Bates se už stal skoro legendou. Jen příběhem vhodným k natočení filmu. Nikdo ale nečeká, že po dlouhých letech uprchne z blázince a půjde se mstít.

Robert Bloch: Psycho II

Anglický název: Psycho II

Vydalo nakladatelství Baronet 2014

Doporučená cena: 299 Kč

Psycho II

Doktor Adam Claiborne by vám řekl, že Norman Bates pod jeho rukama jen kvete. Že si uvědomuje své chyby a vlastně je po těch dlouhých letech v blázinci už téměř vyléčen. Claiborne se těší, až o Normanovi napíše knihu a bude považován za jednoho z předních psychiatrů. Jenomže to by nesměl dovolit k Normanovi návštěvu mladé jeptišky. Norman totiž hned využije příležitosti k vraždě a útěku.

„Psycho“ bylo skvělé čtení, které ukazovalo, že Robert Bloch umí napsat skvělou zápletku a rozuzlit ji tak, jak čtenář nečeká. „Psycho II“ není výjimkou. Adam Claiborne se vydává po krvavé stopě Normana Batese, která ho přivede až do Hollywoodu, kde se zrovna o Normanovi natáčí film. Claiborne je přesvědčen, že se tu Norman objeví a znovu spustí vlnu krveprolití.

Robert Bloch umí vystihnout mrazivou atmosféru a pocit bezbrannosti i na těch nejmenších detailech. První část knihy sleduje Normanův útěk, kde se autor vyřádí na vraždách, ale zbytek knihy jen pozoruje Claiborna a jeho snahu Normana dostihnout. A i když se zde neděje nic odporného nebo krvavého, i tak je z každého slova cítit, že čteme horor. Hodně za to může psychologie postav a zpráva o násilí, kterou se Bloch snaží přenést. Stejně jako doktor Claiborne, i čtenář čeká a neví, kdy se Bates vynoří ze stínů. A že to může být každou vteřinou.

Co se postav týče, máme tu filmařský tým, ve kterém snad jediná postava není tak úplně v pořádku. Jan, hrající Normanovu oběť, je cílevědomá, ale hloupoučká. Paul Morgan, který si má střihnout roli Normana, je pořádný hajzl. Režisér Vizzini zase rád obtěžuje mladé herečky a miluje natáčení pořádných mordů. Pro všechny je důležité film natočit, ať už kvůli penězům, slávě nebo pro osobní potěšení. A nikdo z nich nebere ohled na to, že by je to mohlo stát život.

„Psycho II“ je napínavý příběh o hře na kočku a myš, ve které není jasné, kdy se objeví vrah a skoncuje tak s životy postav. Pokud jste četli „Psycho“, víte, že Robert Bloch se vyžívá v překvapivých rozuzleních. Ani to vám ale při čtení nepomůže, protože i když očekáváte nečekané, Robert Bloch vás stejně znovu překvapí.

Hodnocení: 85%

Hororové knihy (slasher, vrazi)


Přidat komentář