Robert Galbraith: Hedvábník (audiokniha)

90%
Naše recenzentka audioknih Veronika se pustila do druhého dílu série o Cormoranovi Strikovi.
>

Robert Galbraith: Hedvábník

The Silkworm

Vydalo nakladatelství PLUS, 2015, 369 Kč (na serveru audioteka.cz s výraznou slevou)

 

Celková doba poslechu: 19 hodin 15 minut

Čte: Petr Oliva

Audioknihu zakoupíte na serveru Audiotéka.

Hedvábník

Po poslechnutí první knihy Roberta Galbraitha "Volání Kukačky" jsem byla trochu v rozpacích, zda se vůbec těšit na další knihu "Hedvábník". Ale protože jsem si řekla, že J. K. Rowling psala i jiné dobré romány, vrhla jsem se po hlavě i do audioknihy "Hedvábník". Velmi se mi ulevilo, že hlavní postavy Cormoran Strike a jeho sekretářka a asistentka Robin zůstaly i v dalším dílu. Je jasné, že Cormoran s Robin celý děj táhnou. 
 
Příběh "Hedvábníka" začíná pár měsíců po uzavřeném případu Luly Landryové, kdy se Cormoran vzchopil a jeho podnikání se daří. Jednoho dne přijde do jeho kanceláře ustaraná Eleanor Quinová, manželka známého londýnského spisovatele, která tvrdí, že její manžel zmizel. Na policii nechce jít, protože Owen Quine již v minulosti takto zmizel, když chtěl dopsat svůj aktuální román. A novou knihu má teď rozepsanou. Cormoran navzdory tomu, že Eleanor nemá moc peněz a slíbí mu, že výdaje mu uhradí vydavatelka Owena, případ vezme.
Správná sluchátka k poslechu.
 
Vyslechne nejbližší přátele, známé Owena, kde zjistí, že Owen Quine napsal kontroverzní knihu "Bombyx Mori", která popisuje londýnskou smetánku vydavatelství v ne příliš pozitivním světle. Většina lidí, kteří "Bombyx Mori" četli, jsou rozhořčeni s popsáním svých postav, že Strikovi sdělí, že by Owena nejradši zabili. Strike má podezření na nejhorší, navíc zjistí, že je sledován neznámou ženou, která mu vždy upláchne, než ji stačí identifikovat.
 
Strike zjistí, že Owen kdysi zdědil dům, kam dle jeho ženy nikdy nevkročil, ale pro jistotu dům ověří. V domě bohužel nalezne Owena brutálně zavražděného a místo činu plně odpovídá popisu z jeho knížky. Cormoran rozjíždí vyšetřování. Jakmile zatknou Eleanor Quinovou, se do vyšetřování plně ponoří a přibere i svojí asistetnku Robin, která pomáhá s vyšetřováním i sledováním potencionálních podezřelých. V knize se zajímavě rozvíjí vztah Cormorana a Robin. Robin se snaží spřátelit Cormorana se svým snoubencem, který ho však z celého srdce nesnáší. Robin řeší i svůj vztah s Matthewem a také už nechce být jen "hloupou" asistentkou, ale chce být, jako Cormoran, detektivkou. 
Už se těšíte na třetí knihu?
 
Audiokniha je opět skvěle načtená panem Olivou, před téměř každou kapitolou si poslechneme nějaký citát, který se vztahuje ke kapitole, ať už více nebo méně. Stejně jako v předchozí audioknize jsou kapitoly odděleny hudební vložkou, někdy možná až příliš depresivní. Co se týká knihy, příběh je opět velmi zdlouhavý, oproti předchozímu dílu, má dva vrcholy - nalezení Quina a odhalení jeho vraha. Proto se asi čte, resp. poslouchá lépe. Autor se až příliš fixuje na Strikovo bolestivé koleno, což je místy nevhodné. Naopak se mi velmi líbí rozvíjení postavy Robin, ať už po soukromé stránce nebo té profesní. Pokud autor vydá další knížku, a jako že 20. října 2015 vydá, jsem velmi zvědavá na pokračování. Jen doufám, že kniha si udrží standard 400 stran, delší kniha by byla dle mého zbytečně zdlouhavá. 
 
Hororové knihy (vrazi)


Přidat komentář