Ross Jeffery: Zůstanou jen skvrny

85%
Autorem článku je Daniel Palička. Silný příběh, který vás vtáhne a nepustí.
> Obálka knihy Zůstanou jen skvrny
Edici Zrnka temnoty, kterou vydává nakladatelství Golden Dog, se nemůže upřít jedna věc. Jednotlivé knihy mají zcela jedinečný autorský rukopis a jsou nejen svým celkovým pojetím, ale také žánrovým zařazením jedinečné. Každý díl servíruje kratší uzavřený příběh, jenž prezentuje tvorbu méně známého českého nebo zahraničního autora. Jde podle mého názoru o skvělou možnost obeznámit čtenáře s neokoukanými tvářemi, jež mají co nabídnout. Za takovou řadu jsem v Česku nesmírně vděčný, jelikož jsem díky ní mohl narazit na působivé knihy, které bych si za normálních okolností vůbec nepřečetl. Jednou z nich je útlá novela “Zůstanou jen skvrny”. 
 
“Zůstanou jen skvrny” je děsivý psychologický příběh pojednávající o dvou bratrech, Judovi a Kylovi, kteří se musí vypořádat se smrtí vlastní matky. Nemají ovšem čas truchlit, protože za dveřmi už čekají strýci, kteří mají vlastní plány. Jako dospělý se chce Jude pomstít za to, co mu v dětství provedli. Čekal příliš dlouho, ale konečně je dost silný a chladnokrevný, aby všechno skončil. Nebo si to aspoň myslí. 
 
Přiznám se, že tvorbu britského spisovatele Rosse Jefferyho jsem doposud vůbec neznal. O to větší překvapení se dostavilo po dočtení recenzovaného titulu. “Zůstanou jen skvrny” totiž nesází na hektolitry krve, makabrózní monstra, ani jakékoliv nadpřirozené prvky. Příběh je naopak postavený na pomalém budování charakterů a na jejich následném vývoji, což se na výsledném produktu podepsalo. Nejen ústřední duo, ale také několik vedlejších postav si podle mě dokážete zamilovat - autor jim totiž dává maximální péči, nechává jim dostatek prostoru a jejich postupný vývoj neodsouvá na vedlejší kolej, což je chvályhodné. 
 
Zároveň se musím pozastavit u stylu psaní, který je postavený na citlivém zobrazení niterných pocitů, popsání mrazivé atmosféry, a sem tam dokonce na zajímavých a dosti netradičních metaforách, díky čemuž ještě více vynikne intimní vyznění celého vyprávění. Směřování děje má spád, příběh je čtivý a narazíte na řadu chladných, občas lehce brutálních momentů, jež vás citově zasáhnou. Pokud si v knihách podobného ražení libujete, určitě si čtení užijete. 
 
“Zůstanou je skvrny” je intenzivním zážitkem, který ve vás zanechá vlnu emocí. Úžasně napsané intimní vyprávění s perfektně vykreslenou atmosférou, uvěřitelnými, detailně vykreslenými postavami s charakterovou hloubkou a vybroušený osobitý styl. Jde zkrátka o výbornou dojemnou jízdu, jež vám nedá spát. Co víc si přát? Novela mi dokonale padla do noty a silně mě zasáhla. Pokud časem vyjde podobně laděná knížka, potažmo jiné dílo od stejného autora, budu rochnit blahem! A drobná rada na závěr: Nečekejte standardní horor, spíš psychologický thriller/rodinné drama - čtení si tak užijete mnohem více.   
 
Hororové knihy (mučení)


Přidat komentář