Rozparovač z New Yorku (1982)

75%
Další snímek z dílny Lucia Fulciho, který ukazuje, jak moc se nebál žádné výzvy.

Rozparovač z New Yorku

Lo squartatore di New York

Itálie, 1982, 91 minut

 

Režie: Lucio Fulci

Scénář: Gianfranco Clerici, Lucio Fulci, Gene Luotto, Vincenzo Mannino a Dardano Sacchetti

Hrají:

Jack Hedley (Fred Williams)

Almanta Suska (Fay Majors)

Howard Ross (Mickey Scellenda)

Andrea Occhipinti (Peter Bunch)

 

To, že je Lucio Fulci legenda italského filmu, o tom asi nikdo moc nepochybuje. On se ale stal legendou mezinárodního filmu, a to nejen díky tomu, že své filmy natáčel v angličtině, případně je do ní předabovával, ale také proto, že se snažil trochu přiblížit prostředí americkému publiku. Ne vždy, většinou si přece jen jel to svoje, trochu neutrální prostředí, ale název detektivního hororu „Rozparovač z New Yorku“ mluví za sebe.

Úchylný to film je.

„Rozparovač z New Yorku“ je snímkem, kterým Fulci rozhodně ze své filmografie nevybočuje, ale přesto se jedná o film, který je trochu jiný než ostatní. V první řadě to je giallo, o tom žádná, ale jsou zde kladeny důrazy na jiné prvky, než jen na zabíjení samotné. Nevíme, kdo je sice vrahem, ale co je důležitější, nejedná se o vraha, který by se nutně skrýval, on se naopak předvádí a chce, aby si s ním detektivové hráli a on je mohl vodit za ručičku a případně jim ji utrhnout.

téměř prázdné metro nevěstí nic dobrého.

Vrah v New Yorku má spadeno na mladé dívky, které zabíjí celkem nevybíravým způsobem. Rozřízne je, párá je, jak se mu zachce. Břitva, nůž, žiletka, tohle jsou nástroje, které si vrah užívá, ale kromě toho je ještě specifický tím, že kváká. Skutečně, zní to jako kachna. A vzhledem k tomu, že vraha nevidíme a poznáme ho až na úplném konci, je to celkem mrazivý prvek, který ještě prohlubuje zděšení z vraha, jehož kousky sledujeme pěkně zblízka a vidíme, jak se čepele zařezávají.

Jeden z povedených záběrů.

Scény s žiletkou jsou asi nejméně povedené, přece jen je vidět, že žiletka zanechává jen stopu z krve, ale nezařezává se. Když se na to ale nebudete soustředit, ani vám to nedojde. Trikově je film neskutečně dobrý. Jestliže už máte hodně nakoukáno, poznáte, jak jsou triky dělány, ale to neznamená, že to je o to slabší. Ve filmu se povedlo zachytit tak odpuzující násilí, že vás bude mrazit. A není to jen násilí, je to perverze obecně, protože tenhle snímek má úchylné scény, na kterých poznáte, co vás ještě vzrušuje a co ne. Ten chtíč je v nás, jen ho máme potlačený. Někdy – možná většinou – je to jen dobře.

Gore to je Fulciho doména.

„Rozparovač z New Yorku“ je jedním z lepších filmů Lucia Fulciho, a to hlavně proto, že je na něm vidět, že i v tom braku, jak je jeho tvorba většinou nazývána, dokáže stále vytvořit zajímavou zápletku, která vás udrží v napětí až do konce. Jsou to právě ty prvky jako kvákání, sexualita, která nemá nic společného s intimností, ale je zde otevřená, a stejně tak i násilí, které tvoří jeho filmy tak zajímavými. Pokud se nebojíte krve, tak Fulci je rozhodně autorem, který by se neměl přehlížet.

 

Hodnocení: 75 %

Hororové filmy (gore, vrazi, giallo)


Přidat komentář