Ryde (2017)

50%
Tak trochu jiný Uber.

Ryde

USA, 2017, 84 minut

 

Režie: Brian Frank Visciglia

Scénář: Padmavathi Rajakakarlapudi, Kat Silvia, Dustin Frost, Brian Frank Visciglia    

Hrají: David Wachs, Jessica Serfaty, Ronnie Alvarez

 

Uber je služba, která ukázala světu, že tu jsou další možnosti, jak se dopravovat, že ne na všechno s e vztahují licence a že prostě z klasických taxi služeb a zároveň vlastně carsharingu je možné vytvořit novou službu, která umožní využívat volné kapacity a zdroje. Jasně, že se tohle nebude každému líbit, ale není skvělé, že tu podobné možnosti jsou? Že to jde i jinak, nejen klasicky?

Asi je odvezl, kam měl.

Snímek „Ryde“ jako kdyby se snažil upozornit na to, že i s touhle službou jsou zde spojena rizika. Anebo alespoň s jednou její specifickou formou, kterou je právě Ryde, což je obdoba Uberu, která ale funguje na trochu jiném principu. Jednoduše nevíte, kdo pro vás přijede. Jména řidičů nejsou známá, prostě to může být kdokoli. Opravdu doslova kdokoli, nikdy nevíte...

Toho také odvezl...

A právě na tomhle snímek „Ryde“ stojí. Co když to bude nějaký magor? Co když to vůbec nebude člověk, kterému jde o to, aby vám poskytl nějakou službu, ale bude to týpek, který si bude chtít naplnit nějaké temné fantazie? Jasně, může to být jen úchyl, který se na vás bude mlsně dívat, ale taky to může být cvok, který do vás vrazí nůž. Anebo něco jiného. A přesně takový je Paul.

Divná lázeň.

Paul (David Wachs) je na první pohled playboy, pro něhož není nijak komplikované dostat holku do postele. Také nám to hned předvede. Nahota se zde moc neřeší, i když nechápu, proč je možné ukázat frontálně nahou holku, ale chlapa zabírá kamera jen od chlupů nahoru. Že by se herec jen bál? Anebo se bála kamera? No, to je jedno, on Paul hned ukáže, co ve skutečnosti chce s holkami dělat.

Možná by se měla být, kam jede.

Americký snímek „Ryde“ je celkem fajn v tom, jak se nebojí. Nebojí se zobrazovat nahotu, ukazuje ji celkem přirozeně, i když rozhodně ne na lidech, které by někdo mohl označit za ošklivé, ale především je na „Ryde“ pozitivní, že tu je násilí zobrazeno způsobem, který vskutku není příjemný. Nechcete, aby se tohle lidem dělo. Jen je problém v to, že po dvou vraždách je to najedou repetitivní nuda, které chybí něco víc.

 

Hodnocení: 50 %

 

Hororové filmy (vrazi)


Přidat komentář