S&man (2006)

20%
Hororový dokument, který úplně nestojí za to.

S&man

USA, 2006, 84 minut

 

Režie: J. T. Petty

Scénář: J. T. Petty

Hrají:

Elizabeth Cartier

Carol J. Clover

Debbie D

Freddie Dingo

 

Bylo docela zklamání, když člověk zjistí, že tohle je dokument, i když je uváděn jako horor. Jasně, jsou zde i určité hrané prvky, ale rozhodně nemají navrch nad tím, že film obsahuje hodně odkazů na filmy, z nichž jsou zde prezentovány krátké ukázky. Což je na jednu stranu vlastně celkem fajn, je to docela zajímavý průřez trochu drsnějším hororem. Vlastně dost drsným hororem.

Drsňák

Zpočátku to vypadá, že se snímek „S&man“ bude soustředit na voyeurismus v hororu, ale ve skutečnosti tomu tak není, zaměřuje se nakonec více spíš na snuff a na jemu podobné filmy, tedy takové, kde je násilí velmi explicitní a kde se mnohdy jde i za hranici vkusu. Ale jsou lidé, kteří mají podobné filmy rádi, mě třeba zajímají z toho pohled, jak se tvůrcům podaří triková stránka.

Asi se zbláznila.

Ve snímku „S&man“ je několik mluvících hlav. Ty mluví o svém vztahu k hororu, tedy ke specifickému žánru, který je zde prezentován. Sem tam je to docela zajímavé, musí se tomu nechat, že lidé mají co říct, ale v konečném důsledku nepřinášejí nic objevného, jen mluví o tom, že je zajímají specifické žánry, nějaké osobní vzpomínky nejsou nijak objevné, možná vás budou i nudit.

Hezká květina.

Na dokumentární snaze snímku „S&man“ je nejhorší skutečnost, že ani nějak zajímavě nepokrývá žánr fetish hororu, prostě jen sem tam něco zobrazí, v podstatě od relativně mainstreamového filmu, až po filmy, které jsou skutečně určeny jen omezenému publiku se speciálními choutkami. Ten, kdo tyto filmy zná, tu nic nového nenajde, ten, kdo se o filmy chce zajímat, bude mít skutečně jen omezený průřez.

Aranžování scény.

Docela mě zaujalo, když jsem zjistil, že se vlastně koukám na horor, který je dokumentem. Jenže pak se ukázalo, že „S&man“ nemá moc co nabídnout. To už je vážně lepší se trochu prohrabat na Googlu a najít si trochu divné filmy sám. „S&man“ může být jen takové lehké nakopnutí, nasměrování, ale jinak nic dalšího. Finále filmu pak už opravdu ani nestojí za sledování.

 

Hodnocení: 20 %

 

Hororové filmy (gore)


Přidat komentář