Satanic (2016)

40%
Měl to být road trip po okultních místech.

Satanic

USA, 2016, 85 minut

 

Režie: Jeffrey G. Hunt

Scénář: Anthony Jaswinski

Hrají:

Sarah Hyland (Chloe)

Steven Krueger (David)

Justin Chon (Seth)

Clara Mamet (Elise)

 

Podobné názvy mám celkem rád. Na první pohled se tváří, že řeknou všechno – a minimálně prozradí žánr hororu, o tom žádná – ale nakonec si uvědomíte, jak ani přesně nevíte, co si máte pod tímhle názvem představit. A pak vás buď může děj mile překvapit, anebo jen unaveně zívnete nad tím, co je vám prezentováno. Bohužel v tomhle ohledu je snímek „Satanic“ spíše součástí druhé kategorie.

Každý si na zeď maluje něco.

Aby to bylo klišovité, jak se patří, tak snímek „Satanic“ vypráví o skupince přátel. Překvapivě to není o tom, že budou v jedné chatě někde v lesích, ale je to skupinka, která se vydává do Los Angeles, aby navštívila zajímavá okultní místa. Na první pohled se to zdá jako fajn zábava – tedy asi jak komu – ale ukáže se, že na tom vlastně nic vtipného není a že jim je Satan v patách.

Holka hraje docela dobře.

Anebo oni jdou v patách Satanovi? Ať se na to člověk dívá, jak chce, tak je to prostě snímek, kde se ten okultismus projevuje víc než jen tím, že se postavy dostanou na tajemná, legendami opředená místa. A že jich ani v mladém Los Angeles není málo, protože zrovna Los Angeles je kulty docela známé. Stačí jmenovat Rodinu Charlese Mansona. Těch ďáblových zplozenců zde bylo určitě víc.

Svléknout se před pentagramem by mohlo být nebezpečné.

A právě setkání s mladou ženou dá skupince na vědomí, že se skutečně vydali po hodně temné stopě. Snímek „Satanic“ je celkem jednoduchý, kostra není nijak komplikovaná a dějově asi nijak nepřekvapí. Ale pak jsou zde násilné scény, které jsou velmi dobře provedené, až jsem se divil, protože jsem myslel, že se na to tvůrci vykašlou. Ale ono jim šlo o krvavost především.

Fakt, to její hraní je dobré.

Americký horor „Satanic“ je většinu svojí stopáže takovou celkem nenáročnou podívanou, která moc nevytrhne, nejsou zde nějak zajímavé scény, je to spíše kecání a záběry na ne až tak zajímavé, ale ani vyloženě protivné postavy. To je první bod k dobru. Tím druhým je skutečnost, že je to místy parádně krvavé. V tu chvíli snímek dostává obrátky, které jsou nečekané. A bohužel ne vždy dlouho trvající.

 

Hodnocení: 40 %

 

Hororové filmy (survival, satan)


Přidat komentář