Savage Weekend (1979)

60%
Takový víkend, jaký si jeho účastníci nepředstavují, ale fanoušci hororu vyžadují.

Savage Weekend

USA, 1979, 88 minut

 

Režie: David Paulsen a John Mason Kirby

Scénář: David Paulsen

Hrají:

Christopher Allport (Nicky)

Jim Doerr (Robert Fathwood)

David Gale (Mac Macauley)

Devin Goldenberg (Jay Alsop)

 

Mám rád divné filmy a „Savage Weekend“ je přesně takovým divným filmem. Když se popíše stručně děj, dalo by se to celkem snadno shrnout jako hillbilly horor, prostě vidlácká vyvražďovačka, ale takhle jednoduché to s filmem není. Jde o to, jaký na vás bude mít feeling. A ten rozhodně bude mít, ať už pozitivní, negativní, nebo i takový, kdy nebudete tušit, o co vlastně jde.

To je ale držka!

Jak říkám, základní zápletka vypadá jednoduše: Skupina lidí se vydává na venkov, aby si zde užili, možná trochu vyjasnili to, jak to vlastně v životě mají a nechali si postavit loď od jednoho místního chlapíka, který by ve skutečnosti mohl být místním vrahem, který tu kosí lidi, ale je na výletnících, aby tohle zjistili a odhalili pravdu o tom, kdo tu skutečně vraždí a kdo se skrývá za maskou.

A navíc svítí.

Snímek se na první pohled skutečně tváří jako slasher, protože tu máme i vraha s maskou. Jasně, není to zrovna jedna z těch masek, které si budete dlouho pamatovat, ale na druhou stranu, tohle je slasher, který je celkem krvavý, na svou dobu určitě, a pěkně hnusný. Je vidět, že se vydal ve stopách legendy s názvem „Texaský masakr motorovou pilou“, i když syrovosti této klasiky nedosahuje.

Takhle si ten víkend nepředstavovala.

Přesto v sobě má horor „Savage Weekend“ svoje kvality, ať už je to v tom, že se snaží o to, aby byl nepříjemný, stejně jako se snaží o to, aby zobrazoval krásné žen. A je super, že to nejsou teenky, ale pěkné ženské, které rozhodně mají co ukázat. Ano, chválím tento film i proto, že se zde objevuje nahota a to nahota velmi slušivá. Sexualita je důležitým tématem tohoto hororu.

A dojde i na motorovku.

Americký snímek „Savage Weekend“ – asi právem – celkem zapadl, protože není dostatečně mainstreamový, aby se uchytil, a bohužel není na svou dobu ani dostatečně překvapivý, aby zaujal. Tohle před ním stihl o pět let dříve snímek „Texaský masakr motorovou pilou“ a je vidět, že „Savage Weekend“ na něj chce navazovat až příliš okatě. Ani ta motorová pila nechybí.

 

Hodnocení: 60 %

 

Hororové filmy (slasher, survival, vrazi)


Přidat komentář