Saw 3 (2006)

85%
A před sebou máme možná nejlepší díl celé série. Tedy samozřejmě až po tom prvním.

Saw 3

Saw III

USA, Kanada, 2006, 108 minut

 

Režie: Darren Lynn Bousman

Scénář: Leigh Whannell a James Wan

Hrají:

Tobin Bell (Jigsaw / John Kramer)

Shawnee Smith (Amanda Young)

Angus Macfadyen (Jeff)

Bahar Soomekh (Lynn Denlon)

 

A jsme u třetího dílu, což je pro mnohé ten, kterým měla celá série „Saw“ skončit. Možná to je pravda, možná ne. Já jsem docela rád, že se pokračovalo a zjišťuji to i postupným opětovným sledováním jednotlivých dílů. Nemůžu si pomoct, ale tohle jsou prostě filmy, které mě baví. Darren Lynn Bousman jen dokázal, že na druhém dílu se zacvičoval, třetí už zvládl s bravurou, a to i přes četné skoky v čase.

Tenhle náhrdelník ještě neměla.

Příběh se nám roztahuje trochu více do šířky, ale hlavně do hloubky. Kromě toho, že jsou tu další, kdo musejí hrát Hru, také zjišťujeme, jak vlastně všechno bylo. Dokonce se dovíme i to, jak všechno začalo, respektive jak se k Jigsawovi přidala Amanda, která nás provází už od prvního filmu a která je možná na trochu jiné straně, než by se po začátku druhého filmu čekalo. Myslím, že i tohle byl celkem povedený zvrat.

Já bych tohle radši nepil.

Jak již z předchozího filmu víme, Jigsaw je na tom zdravotně hodně blbě. To se potvrzuje, protože v „Saw III“ se s ním setkáváme v podstatě na smrtelné posteli. Amanda se ho snaží zachránit tím, že unese doktorku, která by ho mohla operovat. Jenže vedle toho ještě jede příběh muže, který truchlí za svého syna. Musí si také zahrát Hru, protože ho Jigsaw vybral. Dokáže odpustit lidem, co se nějakým způsobem zapletli do smrti jeho syna? Anebo bude mrtvých lidí přibývat?

No co, piercing.

Darren Lynn Bousman celkem zajímavě kombinuje příběh Jigsawa s dalším Hrou, kterou si vrah připravil. To prostřídávání je poměrně dobré, správně volené. Tempo se tím mění, graduje a pak hned naopak zase zmírní. Je to dobře, protože chvílemi prostě budete potřebovat vydechnout. Scénáristé, hlavně tedy Leigh Whannell, si pořádně vyhráli s tím, jak zde lidé umírají. Tohle skutečně není něco, co by se snadno sledovalo a budou se vám z toho kroutit vnitřnosti.

Její krása už není to, co bývala.

Trikově naprosto skvěle zvládnutý film, kdy se vám opravdu bude hnusit to, co zde vidíte. „Saw III“ se tvůrcům jednoznačně povedlo. Takhle vypadá násilí ve formě, kterou vidět nechcete. To je podpořeno ne až tak chytrým, ale na druhou stranu velmi silně emotivním scénářem, který zase pěkně doplňuje některé dílky a další přidává. Tahle skládanka je totiž mnohem větší, než by se na první pohled zdálo.

 

Hodnocení: 85 %

Hororové filmy (slasher, gore, mučení, survival, vrazi)


Přidat komentář