Saw IV

Po poměrně dlouhé době jsem se konečně dostal ke shlédnutí čtvrtého pokračování už kultovní série Saw, která již do kin vstoupila pátým dílem. Stává se z ní novodobý horor na pokračování, který se bude patrně chtít přiblížit číslu deset, jak se o to pokouší Halloween nebo Fraddie s Jasonem. Ale dle mého názoru, Saw pořád stojí za to.
Saw IV, USA, 2007
Režie:
Darren Lynn Bousman

Scénář: Patrick Melton a Marcus Dunstan

Hrají: Tobin Bell (John Kramer alias Jigsaw)
Costas Mandylor (Hoffman)
Scott Patterson (Agent Strahm)
Betsy Russell (Jill)
Lyriq Bent (Rigg)
 

Osobně jsem po třetím pokračování měl pocit, že už toho bylo dost, že už nic zajímavého přijít nemůže, ale když jsem sledoval čtyřku, po dlouhé době se mi stalo, že jsem u hororového snímku neusínal. Naopak. S napjetím jsem čekal, co přijde dál a jak to vlastně skončí.

Štáb se oproti poslednímu dílu příliš nezměnil. Mnozí herci se objevili již ve trojce, opět se zde setkáme s Jigsawem v podání skvělého Tobina Bella, i režisér je stejný, přibylo jen pár nových postav, většina z nich poprvé a naposled, ale hlavně se změnili scénáristé. A já myslím, že to jen a jen celému filmu prospělo.

Nová postava, tvrdý a nesmlouvavý agent FBI (Female Body Inspector)

Už samotný úvod je poměrně dobrý, i když tady jsou na vině hlavně chlapíci okolo krve a vnitřností, kteří velmi realisticky předvedli nám divákům pitvu Jigsawova těla. Ano, už ze závěru trojky víme, že Jigsaw je mrtvý, takže jak asi bude pokračovat jeho řádění? Jistě, ani po smrti nám nedá pokoj, protože ještě zanechal jednu hru, posmrtnou, do které se zaplete většina aktérů z předchozího dílu.

Už od začátku je to pěkně drsné

Ale jak to tak vypadá, nastávají časy nového Jigsawa. A není to Amanda, což je také z předchozího dílu jasné. Tak kdo tedy? No, tohle není zas tak velká hádanka. Ono není moc z koho vybírat. Určitě to musí být postava, která se objevila v některém předchozím díle – takže Rigg, Jigsawova bývalá žena anebo detektiv Hoffman? Předpokládám, že už to sami víte, takže se nemusím dál rozepisovat.

Film si hodně hraje s flashbacky a vysvětluje, co se vlastně v Jigsawově životě dělo, proč se stal tím, kým je… byl. Mně osobně trochu tohle pitvání se v jeho zrození vadí. Proč ho nenechat trochu zastřeného tajemstvím, proč vysvětlovat jeho pohnutky, jeho minulost? Ale tak filmu to zase tolik neubližuje. Jeden Jigsaw odchází, a tak se s ním loučíme, poznáváme ho před jeho poslední cestou. A nový Jigsaw se objevuje.

A v brutalitě se nepolevuje

Proč je to právě on? Proč se vydává v Kramerových stopách? Film opět předkládá mnoho nezodpovězených otázek, tudíž otevírá i možnost pro další pokračování, na které, musím se přiznat, se těším hodně. V těch skládankách a hrách, které Jigsaw vytváří, se mi líbí jeho imaginace a skutečnost, že stále přichází s něčím novým. Takže jaké asi bude pokračování? Lepší? Horší?

Kdo je ten chlápek?

Čtyřka ale rozhodně skvěle pokračuje v rozjeté sérii a nahazuje dle mého zase o něco vyšší stupeň oproti předchozímu dílu. Atmosféra je skvěle stavěná, člověk si není ničím jistý, i když ze znalosti předchozích dílů už může trochu z Jigsawových her pochopit a odhalit, o co vlastně jde, co se stane nebo proč se to stane. Snímek je poměrně naturalistický, což v žádném případě nevadí.

Po Velkém útoku zombies anebo Frankensteinových potomcích jsem se u hororu konečně bavil a doufám, že takových snímků shlédnu v budoucnu více. Takže jak tohle zakončit? Asi oblíbeným „I Want to Play a Game!“

Hororové filmy (gore, mučení, hnus, survival, vrazi)

Recenzovaný titul můžete objednat online na DVD.
DVD


Přidat komentář