Scanners (1981)

50%
"Scanners" je klasika, která je známá i u nás, ale na druhou stranu si myslím, že to ze snímku nedělá až tak výbornou věc.

 

Scanners

Scanners

Kanada, 1981, 103 minut

 

Režie: David Croneberg

Scénář: David Cronenberg

Hrají:

Jennifer O'Neill (Kim Obrist)

Stephen Lack (Cameron Vale)

Patrick McGoohan (Dr. Paul Ruth)

Lawrence Dane (Braedon Keller)

 

David Cronenberg se proslavil tím, že ho více než cokoli jiného zajímalo lidské tělo a do něj zasazená mysl. Ani na jedno se ve svých filmech nedívá standardně, ale zajímá se především o pokroucené verze obojího. Vyžívá se v mutacích. Schopnosti lidského těla, to je něco, co nám i v současnosti zůstává přece jen docela skryto, hlavně když si uvědomíme, že ještě nejsme přesně schopni zjistit, co vše se skrývá v lidském mozku. Už i proto jsme do jisté míry omezeni.

Z pravé, nebo z levé ruky?

Cronenberg se rozhodl, že se vydá právě po cestě těchto zvláštních schopností a natočí snímek, který by se zabýval něčím, co označujeme jako telekineze, nebo jednoduše ovládání pomocí myšlenek. Jaké by to bylo, kdybychom pouhou myšlenkou dokázali něco zvednout, dokázali číst představy jiných, anebo prostě ovládat těla druhých? Co kdybychom byli schopni jinému člověku zrychlit tep srdce, nebo ho naopak úplně zastavit?

Co může telepatie způsobit vašim očím.

Jestli se v našich hlavách skrývá síla, která může donutit mozek jiného člověka explodovat, čeká nás hodně zajímavá budoucnost. Vzhledem k morálce současného lidstva nepředpokládám, že by byly podobné schopnosti využity pouze pro konání dobra. Ani Cronenbergův pohled není nijak pozitivistický, ale dívá se na problematiku poměrně negativně. Scanners, jak se lidem s telepatickými schopnostmi říká, jsou osobami, které žijí v ústraní. Musí, protože jinak je na ně pořádán nepříjemný hon. Lov pořádají lidé, kteří jim jsou ochotni určitým způsobem pomoct. Skupina vědců, kteří si myslí, že z těchto „mutantů“ dokáží vytvořit velmi silné jedince.

Ten vpravo si už ulevil, ten vlevo to v sobě ještě zadržuje.

Nepouštějte scanners ven, mezi lidi. Stačilo by několik jednoduchých rad, vlastně asi jen tato jedna, a nedošlo by k žádným problémům, podobně jako ve snímcích „Gremlins“. David Cronenberg ale potřeboval ukázat pořádně destruktivní sílu, potřeboval prezentovat, co se může stát, když lidé mají až tak zvláštní schopnosti, ale když zároveň neví, co s nimi mají dělat. A co schopnosti ve špatných rukou, které se snaží utvářet svět podle sebe?

Očividně se mu to nevyplatilo.

Abych pravdu řekl, myslím si, že „Scanners“ je jedním z nejslabších filmů, jaké Cronenberg natočil. Jsou zde všechny prvky, kterými se jeho filmografie může pyšnit, ale tyto pro něj specifické prvky jsou nasazeny na klišovitou kostru, která není schopna čímkoli překvapit. I když jsou zde prvky, které jsou pořád silné, postavy, které vás mohou zaujmout, a finální pointa, která přece jen zasáhne, není to film, který by až tolik vyrazil dech. Cronenberg se zde trochu stáhl a nevystupuje tolik na povrch. Dávat přednost opakovaným principům není úplně ono.

 

Hodnocení: 50%

Hororové filmy (gore, béčka, vrazi)


Přidat komentář