Scared Stiff (1987)

60%
Je šílená ona, anebo dům, kde se ocitla?

Scared Stiff

USA, 1987, 83 minut

 

Režie: Richard Friedman

Scénář: Mark Frost, Daniel F. Bacaner a Richard Friedman

Hrají:

Andrew Stevens (David Young)

Mary Page Keller (Kate Christopher)

David Ramsey (George Masterson)

Josh Segal (Jason)

 

Jasně, když se budete dívat na snímek „Scared Stiff“, asi tu nic vyloženě originálního nenajdete, snad až na některé masky, ale tohle je film, v němž se skvěle spojuje duch 80. let s tím, jaké jsou zde použity triky. A právě v rámci masek je to celkem zajímavá přehlídka, které je podřízeno i finále snímku, kdy hlavní hrdinka jakoby tápe a běhá ve snech, jen aby se k tomu hnusnému dostala. Tedy nikoli dobrovolně.

Je čeho se bát?

Kate (Mary Page Keller) se svým partnerem Davidem (Andrew Stevens) a synkem stěhují do nového domu. Dm zakoupil David, ani mu moc nevadilo, že se jedná o sídlo, kde kdysi žil jeden velmi krutý otrokář. To je přece minulost. A on má jiné starosti. Přece jen být zkušeným psychiatrem v místní nemocnici není zrovna jednoduchý úkol. Šílenství je člověku až moc blízko.

Rozhodně ano.

Ale David má šílenství ještě trochu blíž, protože sama Kate prodělala psychický kolaps, musela zanechat pěveckou dráhu, kterou měla, a teď se z problémů snaží dostat. David se jí snaží pomáhat, ale přestěhování se neukázalo jako ta nejvhodnější terapie. Kate začíná mít pocit, že v domě straší, což není zrovna informace, kterou její partner – psychiatr! – chce slyšet.

A takhle, děti, dopadnete, když nebudete chodit k zubaři.

Snímek „Scared Stiff“ hraje hodně na to, že není jasné, jestli v domě skutečně straší, anebo je všechno jen výplod choré mysli hlavní hrdinky. Ale ono to vůbec nevadí, protože ať je to ta, nebo ta varianta, pořád jde o to, že jsou zde skvělé snové, děsivé sekvence, kdy Kate prochází místy, která by měla znát, ale ve skutečnosti je tu všechno jen proto, aby ji to děsilo. A to se daří.

A tohle vás bude děsit.

Americký snímek „Scared Stiff“ je tak trochu zapadlým hororem, není moc známý a dějově nijak zásadně nevybočuje, neoslňuje svou originalitou. Ale když už dojde na strašení, když dojde na děsivé výjevy, je technicky velmi dobře zvládnutý. To se projevuje hlavně na maskách a skvělých příšerách. Díky tomu si film zaslouží i dnes pozornost a rozhodně lepší hodnocení, než obecně má.

 

Hodnocení: 60 %

 

Hororové filmy (duchové, příšery, mysteriózní)


Přidat komentář