Sebelum Iblis Menjemput (2018)

60%
Indonéských hororů nebude tak málo, jak jsem si myslel.

Sebelum Iblis Menjemput

Indonésie, 2018, 110 minut

 

Režie: Timo Tjahjanto

Scénář: Timo Tjahjanto

Hrají:

Chelsea Islan (Alfie)

Pevita Pearce (Maya)

Ray Sahetapy (Lesmana)

Karina Suwandhi (Laksmi)

 

Indonéský horor podle všeho není něco, co by neexistovalo, naopak, už se zdá, že těch filmů se tam natáčí relativně dost. Samozřejmě relativně dost na to, že pojem indonéský horor ve světě ještě nemá tak velké jméno. Timo Tjahjanto už je celkem zavedeným jménem, protože se ve světě filmu pohybuje už od roku 2007 a nenatočil toho zrovna málo, i když ne nutně v hororovém žánru.

Sestry v akci.

Timo Tjahjanto spolupracoval na několik filmech s Ikem Uwaisem, což je nejen dle mého názoru jedna z největších akčních hvězd současnosti, která stále ještě nedostala tolik prostoru, kolik by si zasloužila. Ale na Netflixu si toho všimli a všimli si i talentu Tima Tjahjanta, neboť Netflix v roce 2018 nedistribuoval jen film „Sebelum Iblis Menjemput“, ale také snímek „The Night Coms for Us, který Tjahjanto natočil právě s Uwaisem.

Trochu zlá paní.

Vzhledem k tomu, že „Sebelum Iblis Menjemput“ nezní zrovna něco, čemu by Američané mohli rozumět, v mezinárodní distribuci se film objevil jako „May the Devil Take You“. A to je název, který už napoví docela dost. Skutečně tady půjde o nějakého ďábla, který by mohl chtít něčí duši. A možná i jeho nebo její tělo. Je potřeba odkrýt rodinná tajemství a temnou minulost.

Ještě zlejší paní.

Rodinné vztahy bývají docela komplikované a nejinak je tomu i v případě postav filmu „Sebelum Iblis Menjemput“. Když starší muž skončí v podivném kómatu, je na jeho dcerách, aby zjistily, co se s ním stalo. A vypadá to, že odpověď by mohla být ve starém rodinném sídle, kam se dcera muže v kómatu se svou nevlastní sestrou skutečně vypraví. A může začít celkem drsný horor.

A nejzlejší paní.

Indonéský snímek „Sebelum Iblis Menjemput“ chce být na jednu stranu atmosférickým, na stranu druhou i celkem brutálním hororem. Myslím, že mu vychází především ta brutální stránka, kdy v některých scénách, i pokud zavřete oči, budete mít velmi nepříjemný pocit v žaludku pouze z toho, co vlastně slyšíte. V tomhle směru je to dobré, dějově bohužel nijak objevné.

 

Hodnocení: 60 %

 

Hororové filmy (duchové)


Přidat komentář