Self Defense (1983)

50%
Když policie stávkuje, takhle to dopadne.

Self Defense

Kanada, 1983, 84 minut

 

Režie: Paul Donovan, Maura O'Connell

Scénář: Paul Donovan

Hrají:

Tom Nardini (Horatio)

Brenda Bazinet (Barbara)

Daryl Haney (Chester)

Terry-David Després (Daniel)

 

Se snímkem „Self Defense“ je jeden základní problém. Podle všeho, už samotné natáčení neprobíhalo na materiál, který by byl dostatečně kvalitní, a tak se nepodařilo zachovat ani moc kvalitní kopii. Od tohohle rozhodně žádné HD rozlišení nečekejte, obraz je čtvercový a na první pohled je zřejmé, že kamera nebyla z těch nejlepších, jaké by si filmový štáb mohl dovolit.

Tady by oči zavírat neměl.

Kanadský snímek „Self Defense“ je někdy také možné vidět jako „Siege“. Řazen je do několika žánrů a asi je na celé zápletce patrné, že to bude mít spíš kriminální a thrillerové nuance než vyloženě hororové, ale i díky kameře to přece jen určitou hororovou atmosféru má. Samozřejmě pak nechybí ani akce a drama, protože tenhle film rozhodně nepaří mezi komedie.

Kvalita nic moc...

Zápletka je docela zajímavá i na dnešní dobu. Jsme v městě Halifaxu, kde došlo k zajímavé situaci. Místní policie se rozhodla stávkovat, což vede místní ranaře k tomu, aby trochu popustili páru, protože zde vlastně není nikdo, kdo by je zpacifikoval. Chtějí si trochu užít, vystrašit návštěvníky v jednom baru. Jenže se to trochu zvrtne a umírá první člověk. Kriminálníci se musejí postarat i o ostatní svědky.

Ale bude se střílet.

Stávka policie totiž nebude trvat věčně, a tak je třeba jednat. Jenže jeden svědek uniká a zabarikáduje se spolu se studenty v jednom panelovém domě. A teď už to začíná být nebezpečné pro všechny. Mladí se chtějí za každou cenu bránit, takže opravdu jde o život. A není to nic hezkého. Nekvalitní záznam překvapivě vede k tomu, že je snímek „Self Defense“ správně syrový.

Plakát k filmu

Kanadský thriller „Self Defense“ není sice vyloženě hororem, ale hororové prvky má silné, a to hlavně díky tomu, jak dobře je zde zachycena atmosféra, kdy se opravdu jedná o hon kočky na myš, kdy se nevinní lidé snaží o to, aby přežili v konfrontaci se zabijáky. Na to, jak snímek „Self Defense“ vypadal nenápadně, jak není až tak známý, se ukázalo, že tohle je něco, co stojí za vidění.

 

Hodnocení: 50 %

 

Hororové filmy (survival, vrazi)


Přidat komentář