Šílenství Debory Logan (2014)

50%
Že by se z Alzheimerovy choroby vyklubalo ještě něco horšího?

Šílenství Debory Logan

The Taking

USA, 2014, 90 minut

 

Režie: Adam Robitel

Scénář: Gavin Heffernan a Adam Robitel

Hrají:

Jill Larson (Deborah Logan)

Anne Ramsay (Sarah Logan)

Michelle Ang (Mia Medina)

Ryan Cutrona (Harris)

 

Tak tu máme jedno found footage, které se od začátku tváří docela seriózně. Myslel jsem si, že by to mohlo být zajímavé, ale přece jen se mi nakonec zdá, že to, co sledujeme na začátku, je hlavně takové berlička, aby se film tvářil trochu lépe, než jiné z tohoto ranku, ale ve skutečnosti jde opět hlavně o to, aby se divák dostal k tomu klasickému, co z found footage filmů zná. A tohle mi trochu vadilo. Přišlo mi to jako alibismus.

 Moje dcera je jinak moc hodná dívka.

Na začátku je jedna studentka, která s kamarády chce natočit dokument o nemoci, která má na život člověka nesmírný dopad. Ty závažné nemoci mají vždycky. V případě Alzheimerovy nemoci jsou ty důsledky skutečně dlouhodobé a nepříjemné, a to nejen pro pacienta, ale i pro osoby mu blízké. Studentce Mie (Michelle Ang) se podařilo přemluvit Sarah (Anne Ramsay) a její matku Deborah (Jill Larson), aby s nimi dokument natáčely.

 Když se moc škrabete na zádech.

Deborah je tou, kdo je nemocí postižená. Matka i dcera souhlasily vlastně proto, že jim Mia slíbila, že z toho budou mít nějaké peníze, které podle všeho potřebují. Jenže se nakonec ukazuje, že stav, v kterém se Deborah nachází, je mnohem progresivnější, než se na první pohled očekávalo. A tak nakonec dojde k tomu, že se nemoc ve svých pozdějších fázích projeví výrazně dříve.

 Některé nemoci vás velmi změní.

Jenže co když Deborah není nemocná? Co když to není Alzheimer, kdo devastuje její tělo a její mysl? Co když je to něco, co se dá lékařsky vysvětlit mnohem méně? A tak snímek celkem dobře graduje v tom smyslu, že se skutečně zjišťuje, kde leží pravda a že tady bude mít navrch opět něco, co má paranormální základy. A tak je třeba zjistit, kde je vlastně zakopaný pes.

 Maminka už není, co bývala.

Snímek má celkem zajímavou gradaci a není úplně předvídatelný, jsou zde momenty, které jsou nečekané. Jenže pořád mám pocit, že už jsem to viděl. Ano, jsou zde děsivé scény, hlavně jedna opravdu hnusná, kterou si člověk zapamatuje, ale nemůžu z toho skákat do vzduchu. No, na to, že se jedná o found footage si alespoň na ten průměr film „Šílenství Debory Logan“ sáhne.

 

Hodnocení: 50 %

Hororové filmy (duchové, found footage, mysteriózní)


Přidat komentář