Silent Hill (2006)

55%
"Silent Hill" je jedním z těch filmů, které se snaží ohromit hlavně svým provedením, ale když se na to člověk chvíli kouká, zjistí, že pod tím netepe žádný propracovaný příběh, ale spíš klišovitý scénář s logikou ježka v kleci bez klece.

 

Silent Hill

Silent Hill

Kanada, Francie, USA, Japonsko, 2006, 125 minut

 

Režie: Christophe Gans

Scénář: Roger Avary

Hrají:

Radha Mitchell (Rose Da Silva)

Sean Bean (Christopher Da Silva)

Laurie Holden (Cybil Bennett)

Jodelle Ferland (Sharon/Alessa)

 

            S překvapením jsem zjistil, že tenhle horor se na stránkách Necronomicon ještě nerecenzoval – sám by to asi těžko dokázal –, a to už jsem ho viděl někdy v době premiéry. Ale pak jsem si uvědomil, že jsem ho vlastně nikdy nedokoukal. Nevím proč. Nejspíš mi do toho pokaždé něco vlezlo. A tak jsem se rozhodl, že je na čase tuhle chybu napravit.

            Prý se jedná o jednu z těch lepších adaptací počítačových a konzolových her. Musím souhlasit. „Silent Hill“ je film mírně nadprůměrným. Jeho síla netkví v příběhu, ale především ve vizuální stránce. Ta je skutečně úchvatná a hraje si s šílenými vizemi, které od sadistických přecházejí až po skutečně zvrácené. Pokud se týká toho zbytku, no už to taková sláva není. Ale stojím si za tvrzením, že je to horor „mírně“ nadprůměrný.

Ženský to vždycky zvládnout.

            Děj je poměrně jednoduchý a neoriginální. Rodina a dítě, které má nějaké problémy, jež mají spojitost s městem „Silent Hill“. Tohle volání města už je samo o sobě divné, stejně jako skutečnost, že se do něj matka s dítětem, bez otce, kterého hraje Sean Bean, skutečně vydává. A tady se dostává do prvních problémů, protože dívka se ženě ztratí. Přivedla ji jen proto, aby o ni hned přišla a mohla jí celý film hledat. Ale dobře, proč ne. Nebudu zmiňovat, že hraní tu není na nijak vysoké úrovni, ale dá se rozhodně snést.

Krasavec, úžasný paskvil člověka. Po téhle stránce film funguje.

            Jak jsem již ale řekl, vizuální stránka je skutečně úchvatná. Padajícím popelem, který tolik připomíná sníh, počínaje, a městskými monstry konče. Ve chvíli, kdy se ozve siréna, přeběhne mráz po zádech. Jen kdyby to mělo trochu víc logiky. Stažení z kůže je nesmyslné, navíc mizerně trikově provedené. Ohně pod povrchem hořící několik let... no vážně nevím. A ta policajtka měla být dávno mrtvá podle toho, jak do ní rubali.

Jedna z nejděsivějších postav hororu vůbec.

            No a pak tu máme vysvětlení a rozuzlení. To je kapitola sama pro sebe. Místo toho, aby se nějak dál rozvíjela legenda města, která je směsicí postapokalyptického města a snu, je nám vysvětleno, že tohle má na svědomí jedna jediná mrcha, která se mstí. A tak se nám s poměrně zajímavého prostředí stává jen další příběh o duchovi, který to s tou pomstou myslí hodně vážně. O ničem jiném to vlastně není, jen je to zachumláno do zajímavého a nablýskaného obalu.

No není to krásná holčička?

            A finální pointa? Film se rozhodně nezapíše mezi největší role Seana Beana, protože jsem měl pocit, že tu celou dobu byl právě a jen kvůli té „pointě“. Srovnání dvou světů? Nic nového. Navíc tím, že jsou od sebe oba světy odděleny jiným barevným zpracováním, uniká význam pointy. Je otázkou, který svět byl vlastně ten pravý a kdy došlo k tomu, že Rose zemřela. Anebo je ještě všechno úplně jinak? Možná se nám tu prolíná více paralelních realit. Ať tak či tak, závěr je neuspokojivý, stejně jako celý příběh. S čím se si filmaři vytasí v připravovaném 3D pokračování.

 

Hodnocení: 55%

Vaše komentáře

Me
Ahoj, skvělý článek. Co se týče konce filmu, tak jsem to taky moc nepochopila. Opravdu byla mrtvá? Nebo ne? Kdo ví. Jo a myslím si, že umřela při té havárii, protože když z města odjížděla, tak tam byla docela rozsekaná motorka té policistky. A navíc celý svět i ta benzina ( která byla viděna po odjezdu, a tím se mi vyjasnilo, že je mrtvá) se změnili po té, co se probudila po té havárii. Taky mě ten film docela zklamal, ale jsou i horší např. Grizzly: pomsta šelmy xD.
Me 01.01.2012 19:42:09 Reagovat Přidat nový komentář
Martin Štefko
Ahoj! Souhlasím, existují mnohem horší filmy, tenhle má aspoň povedenou vizuální stránku a z některých těch potvor člověk nebude chvíli spát, ale ten závěr je až moc přeplácaný, to je fakt :-)
Martin Štefko 01.01.2012 23:31:01 Reagovat Přidat nový komentář
anonym
Jo! Přesně jsem konec taky nepochopila.. :D Prostě, jak umřela? Já se v tom prostě nevyznám. :DD:D.. Ale jinak ten film je docela ucházející. Docela jakože se mi líbil, ale ty příšery byly podle mě dost přehnaný. :'DDD
anonym 16.07.2012 12:05:57 Reagovat Přidat nový komentář
ANONYM
Ahoj je to super článek už v tom filmu mám trochu jasněji ale pořád jsem nepochopila jestli je ta scheron dcerou té allesy nevím jestli je to vůbec možné ale já to pochopila že ,když tam skoro u konce nese to dítě do toho siročince a ještě před tím ji znásilnil ten uklizeč né?
ANONYM 10.03.2012 16:27:58 Reagovat Přidat nový komentář
Martin Štefko
Docela zajímavá otázka a co vím, tak kolem toho bylo spoustu debat. Ale Sharon by vlastně měla být Alessa, aspoň podle mého názoru. Alessa, která má vlastně v každém světě trochu jinou podobu. Buď je to poměrně milá Sharon, anebo skutečně děsivá Alessa. Ale je to otázka, dá se to chápat různě. Já bych to viděl tak, že Sharon je vlastně něco jako duch Alessy, její promítnutí do skutečného světa.
Martin Štefko 10.03.2012 16:38:54 Reagovat Přidat nový komentář
ANONYM
Ahoj, máš krásně propracovaný blog a hezky kritizuješ ale na něco zapomínáš... nemůžeš kritizovat film podle tvé myšlenky a hned ho poté odsoudit že je špatný a nesmyslný, ten film má v sobě nějaké to kouzlo, má otázky na které nikdy nepříjdeme neboli více otázek než odpovědí a to se u takového filmu velice hodí. Jsem rád že to dopadlo takhle a né že Alissa potom co je všechny pozabíjela, Rose spolu s její dcerou spokojeně odjeli domů a zase další Happy end. Dnes a denně vidíte štastné konce u hororů, např. Doom, Země mrtvých, 28 dní poté... a další. Né že bych tito filmy odsuzoval, já je mám moc rád ale tohle vidím stále pořád. u tohohle filmu jsem si konečně mohl lehnout do postele a zamyslet se co bude dál, co budou dělat, jestli nejsou mrtvý nebo jestli je Alissa nevrátí zpět do jejich dimenze. O tomhle se dá snadno spekulovat a né hned kritizovat. Jestli tohle náhodou nebyl režisérův cíl. Zamyslete se......
ANONYM 02.05.2012 20:44:42 Reagovat Přidat nový komentář
Martin Štefko
Nevím, jestli by se v případě citovaných filmů dalo hovořit o happy endu. Zrovna u filmu "28 dní poté" je ten happy end poměrně otevřený. (Opravdu jsou zachráněni? Je možmné se v zombie světě zachránit?) Happy endy jsou zlo, nemám je rád, ale konec filmu "Silent Hill" je prostě jednoduše snahou diváka šokovat, nechat ho přemýšlet o tom, proč to tak vlastně je, ale čistě jenom z toho důvodu, aby si divák myslel, že ten konec je zajímavý, otevřený, že přináší mnoho otázek. Přináší, ale proč na ně hledat odpovědi? Film nepotřebuje uzavřený konec nebo dokonce happy end, aby byl dobrý, ale zaslouží si konec, který diváka jen nebalamutí. To je můj názor, samozřejmě nečekám, že budeš ty, nebo i někdo další, souhlasit, ale to je krása filmu (a jiných uměleckých děl), lidé se prostě na vkusu a na názoru vždy neshodnou.
Martin Štefko 03.05.2012 07:24:08 Reagovat Přidat nový komentář
ANONYM
"...je nám vysvětleno, že tohle má na svědomí jedna jediná mrcha, která se mstí" Delate si legraci ? Prej mrcha? Oni upalili maly nevinnou holcicku, jen proto, ze jedna silena baba rekla, ze je posedla dablem? A potom te holcice rikate mrcha? Autore, jdi do hajzlu s takovym nazorem! Opravdu poduroven...
ANONYM 23.07.2012 15:53:55 Reagovat Přidat nový komentář
anonym
Jako autor se za své názory nestydím. Předpokládám, že msta je ve vašem případě naprosto přirozený nástroj, který používáte k řešení situace, jež na vás dolehla. Já si myslím, že pomsta v tomto případě už šla daleko a neměla nic společného s tím, aby se dívenka uzdravila na těch, kdo jí skutečně ublížila. Pokud je ve vašem případě nesmyslná msta nástrojem, jak se řeší problémy, potom chápu, proč si myslíte, že je můj názor pod úroveň. Možná jsem použil nevhodné slovo, možná ne, ale za svůj názor se nestydím. Nestyďte se za vy svůj názor a klidně se příště podepište.
anonym 23.07.2012 19:34:45 Reagovat Přidat nový komentář
Hororové filmy (duchové, gore, příšery, děti, satan)

Recenzovaný titul můžete objednat online na DVD.
DVD


Číst komentáře