Silent Retreat (2013)

55%
I když by ticho mělo léčit, v tomhle případě to neplatí.

Silent Retreat

Kanada, 2013, 95 minut

 

Režie: Tricia Lee

Scénář: Corey Brown a Tricia Lee

Hrají:

Chelsea Jenish (Janey)

Sofia Banzhaf (Alexis)

Robert Nolan (Doktor)

Matthew Romantini (Albert)

 

Přece jen by se měl ocenit horor, který je alespoň v nějakém smyslu originální. A já si myslím, že minimálně v tom, co je všechno nacpáno do příběhu hororu „Silent Retreat“ si tenhle snímek zaslouží pozornost a to, aby se o něm trochu mluvilo. Není to skvělý film a nakonec končí tak nějak očekávaně, ale přece jen je v něm trochu víc, než by se mohlo na první pohled zdát.

 Hlavně být ticho.

„Silent Retreat“ začíná poznáním hlavní hrdinky, kterou je Janey. Ta se dostává do hodně specifické komunity, a to proto, že něco provedla. Soud se rozhodl pro alternativní opatření, a tak se Janey musí stát součástí komunity, kde se trestaní napravují tichem. Prostě mají mlčet a dodržovat určitá další pravidla, aby se z komunity mohli v pořádku dostat. Samozřejmě, že se ukáže, jak je složité mlčet.

 Někdy ani ticho nepomáhá.

Co je trochu odrazující, to je rozložení postav, které je na první pohled jasné. Janey je rebelka, která nesedne každému, doktor, který vede komunitu, je už po prvním pohledu jasný magor. Tohle nakonec může vést k tomu, že vás film přestane zajímat. Ale to by se nemělo stát. On je zde přece jen důvod, proč sledovat dál. A to je skutečnost, že nejde jenom o komunitu, ale také o to, co se skrývá v lesích.

 Hlavně nenápadně.

Většinu doby si budete myslet, že je to jen o tom šíleném doktorovi, ale ono je v tom ještě něco víc. A tohle se mi líbí. Tohle je podle mě originální, zajímavý nápad, který přináší horor rovnou ve dvou rovinách. Nejprve z toho lidského hlediska a následně i z hlediska paranormálního, toho nadpřirozeného. Obě roviny mohou děsit obdobně, ale tady by to přece jen chtělo ještě trochu lepší režii a vedení děje.

 Prostě pšt!

„Silent Retreat“ je tak dobrým filmem, který by byl však ještě o něco lepší, kdyby se ho chopil někdo jiný. Musím ocenit monstrum, které je v lesích, protože je docela zajímavé, nemluvě pak o tom, že tvůrci pochopili, že čím méně ho uvidíme, tím lépe. V konečném důsledku se tak postarali o mírně nadprůměrnou podívanou, která nechytne každého, ale může příjemně zamrazit.

 

Hodnocení: 55 %

Hororové filmy (béčka, vrazi)


Přidat komentář