Simon Sues 3: Znamení hada

55%
Třetí díl nijak zásadně nepřekvapí a dostanete, co čekáte.

Simon Sues 3: Znamení hada

Vydalo nakladatelství Zanir, 2016, 199 Kč

 

Scénář: Kim Myung-Hee

Kresba: Kim Myung-Hee

Obálka komiksu

Nemůžu si pomoct, ale s touhle sérií pořád váhám, jestli je dobrá, anebo jestli nakonec nesklouzne do podprůměru. Kniha "Simon Sues 3: Znamení hada" mě zatím nepřesvědčila ani o jedné variantě. Kniha je standardně rozdělena na případy, jsou celkem dva, a Simon musí řešit další démony a další smlouvy, které s nimi "nebozí" lidé uzavřeli, ať už vědomě nebo nevědomky. Ta kostra je celkem fajn a líbí se mi, jak jsou jednotlivé příběhy epizodické, ale jak přitom na sebe navazují a je zde patrný nějaký rozvoj. Tohle je něco, co na delších sériích oceňuji. Vrací se všechny postavy, ale může se vám stát, i když jste četli předchozí díly, že si hned nevzpomenete, kdo je kdo. Kromě Simona mi přijdou postavy méně zapamatovatelné. A to myslím dějově i kresebně.

Ukázka z komiksu

Třetí kniha se soustředí především na případy, nikoli na Simona a jeho vývoj jako takový. Jde spíše o to, aby se posunul někam děj, abychom se dověděli něco nového a trochu pochopili, jaká hierarchie démonů zde vlastně existuje, protože zde očividně nějaká existuje. A nám se představují větší borci než doposud. Ne nadarmo se kniha jmenuje "Znamení hada", protože právě had zde hraje zásadní roli v jednom z příběhů, ale i v tom, abychom pochopili samotnou hierarchii. Tohle je aspekt, který se mi zdá celkem neoriginální, ale jak je to propojeno s těmi právními případy, tak to docela funguje a dostává to nový náboj. Díky právním případům je pak scénář docela chytrý.

Ukázka z komiksu

Jsou zde ale i další negativní stránky, které mi trochu kazily dojem ze čtení, a to jsou takové, že jsem měl pocit, že se hlavně v prvním příběhu tak nějak zvláštně skáče v ději, autorka toho chce hodně říct, ale ve skutečnosti nakonec říká jen málo, respektive není potřeba tolika slov, protože příběh je nakonec jednoduchý a stejně jde o to, jak to Simon nakonec vyřeší, jakou skulinku najde. Tohle je pak o něco zajímavější ve druhém příběhu, kde najdeme lepší děj a lepší zakončení, které je navíc propojeno s tím, že se nám mytologie trochu rozrůstá a dochází k přibrání dalších postav a náznaku toho, jakým směrem může děj ještě pokračovat. Netvrdím, že to bude epické, ale mohlo by to být ještě zajímavé.

Ukázka z komiksu

Tak uvidíme, jak se příběh dál posune, protože za mě kniha "Simon Sues 3: Znamení hada" úplně nepotvrdila, že série roste, ale spíše se drží některých vypravěčských nešvarů (hlušší pasáže, které směřují k finále, na něž je kladen příliš velký důraz, čímž ostatní dostává punc výplně), které ji trochu srážejí a činí jí spíše průměrnou než nadprůměrnou. Přesto se mi ale docela líbí, kam příběh směřuje, že postavy nejsou ploché, ale aspoň zábavné či děsivé, pokud už nejsou vyloženě hlubší a promyšlenější. Kresba komiksu je dost dobrá na to, aby vystihla charaktery i situace a je vidět, že v kreslení démonů se autorka docela vyžívá. A jde jí to. Nabízí celkem příjemnou zábavu, která zásadně nevybočuje.

 

Hodnocení: 55 %

 

Hororové knihy (příšery, mysteriózní)


Přidat komentář