Sleepaway Camp (1983)

75%
Ani tenhle letní tábor neprobíhá zrovna poklidně.

Sleepaway Camp

USA, 1983, 84 minut

 

Režie: Robert Hiltzik

Scénář: Robert Hiltzik

Hrají:

Felissa Rose (Angela)

Jonathan Tiersten (Ricky)

Karen Fields (Judy)

Christopher Collet (Paul)

 

Po dlouhé době na mě dýchla ta správná slasherová atmosféra a asi se není moc čemu divit, že přišla z 80. let. Snímek „Sleepaway Camp“ vznikl díly tomu, že právě v osmdesátkách byl žánr slasher nastartován naplno. Začalo to vlastně snímkem „Halloween“ a pak už se jelo dál. I když není „Sleepaway Camp“ tak známý jako jeho kolegové, rozhodně to je zajímavý kousek, který dovede svým finále stále ještě překvapit.

 Taková nenápadná...

Snímek se odehrává v trochu otřepaném prostředí jednoho kempu, kam se chystají dorostenci, kteří tu mají prožít pár dní zábavy. Tentokrát se nejedná o puberťáky jako třeba ve filmu „Pátek třináctého“, ale o mladší děti. Alespoň na první pohled vypadají mladší, vlastně ještě děti, které se do puberty dostávají. A právě v kempu to má všechno propuknout. Všechno zlo, které s sebou tohle období lidského vývoje nese.

 Já se utopím! Vždyť máš vestu...

Jenže v tomhle kempu se toho odehraje ještě mnohem víc než dospívání. Do kempu dorazil Ricky a jeho sestřenice Ariel, která to nebude mít jednoduché. A ani nemůže. Většinu času sedí, mlčí, dívá se. Tohle prostě ostatním nemůže připadat normální, a tak jí to dají sežrat. Zlo plodí zlo, a tak i šikana bude mít svoje následky. Za Ariel se očividně někdo postaví a vražedné peklo je rozpoutáno.

 Hned má člověk lepší chuť k jídlu.

Snímek „Sleepaway Camp“ má jednu nevýhodu – tou je skutečnost, že není dostatečně názorný. Tomuhle filmu by prostě explicitnost seděla, a tak je škoda, že na ní nebylo dostatek prostředků, či co bylo příčinou toho, že vidíme většinou pouze výsledek násilí. Ale i ten sám stojí za to. Smrti jsou zde totiž celkem nápadité, což je s tímto hororovým obdobím spojeno. Pro „Sleepaway Camp“ to platí také, jen ta explicitnost zde chybí. Ale ty statické masky, tedy vlastně podoby smrti, jsou ztvárněny skvěle.

 Taky si umí zařvat.

Já vím, že to je způsobeno i tím, že jsem měl na film tu správnou náladu, ale mě bavila jeho poetika, bavila mě jeho atmosféra, a nakonec i ten finální twist, který jsem bohužel znal dopředu, což mě trochu mrzelo. Ale to má člověk z toho, že kouká na dokumenty o slasherech. „Sleepaway Camp“ mi ale přišel jako dobrý slasher, a i když není tak explicitní, je nápaditý.

 

Hodnocení: 75 %

Hororové filmy (slasher, vrazi, děti)


Přidat komentář