Someone's Watching Me! (1978)

70%
John Carpenter ukázal, že i pro televizi je možné natočit sakra dobrý horor. A vlastně bez krve.

Someone's Watching Me!

USA, 1978, 97 minut

 

Režie: John Carpenter

Scénář: John Carpenter

Hrají:

Lauren Hutton (Leigh Michaels)

David Birney (Paul Winkless)

Adrienne Barbeau (Sophie)

Charles Cyphers (Gary Hunt)

 

Líbí se mi, jak se John Carpenter ze začátku soustředil především na atmosféru a na to, jak bylo možné vyvolat hrůzu bez toho, aby používal nějaké nadpřirozené prvky. Vždyť i „Halloween“ je toho krásným důkazem. A skvělým příkladem je i snímek „Someone's Watching Me!“, který byl sice natočen jako televizní film, ale nijak mu to rozhodně neublížilo.

Kdo se to dívá?

Název snímku je všeříkající. „Someone's Watching Me!“ by se dalo přeložit jako „Někdo mě sleduje!“. A tím vykřičníkem je jasně umocněno, že to nebude nic pěkného, že tohle sledování bude v pozorovaném vyvolávat strach. A to naprosto záměrně, protože pozorovatelem je nějaký magor, v dnešní době by se o něm mluvilo jako o stalkerovi, i když tenhle si dává bacha na to, aby nikdo nevěděl, kdo to je.

Radši bych se držel něčeho jiného.

Leigh Michaels (naprosto skvěle vybraná Lauren Hutton) je silnou ženou, která ví, co v životě chce, jde si za tím, i když to třeba znamená, že žije sama. Ale jí to vyhovuje, ona je spokojená. Jenže pak se objeví nějaký šílenec, který jí nedá pokoj. Neví, o koho se jedná, neví, proč ji ten člověk sleduje, ani proč ji neustále obtěžuje. Jako kdyby ji chtěl samotnou dovést k šílenství.

Brání se, nebo útočí?

Divák spolu s Leigh netuší, kdo je muž na druhé straně linky, ani proč ji vlastně neustále sleduje, ale co je horší, dává jí najevo, že je sledována, aniž by ona byla schopna zjistit, odkud se dotyčný dívá, odkud volá a proč to vlastně všechno dělá. Pomalu to skutečně vede k tomu, že už pořádně neví, jak svůj život kontrolovat, což může být pro ženu jako Leigh zlomová událost.

Tímhle se teprve sleduje!

John Carpenter natočil sice snímek „Someone's Watching Me!“ jako televizní, ale dokázal do něj dát tolik napětí, že v mnohých jiných podobných thrillerech tohle prostě nenajdete. Ta atmosféra by se dala krájet, má to trochu něco z italského gialla, což je příjemné, ale zároveň to v sobě má náznaky realisticky drsného hororu jako je „Halloween“, který Carpenter natočil ve stejném roce.

 

Hodnocení: 70 %

 

Hororové filmy (mučení, vrazi)


Přidat komentář