Something Weird (1967)

70%
Herschell Gordon Lewis je na našich stránkách zpátky s dalším starším filmem.

Something Weird

USA, 1967, 80 minut

 

Režie: Herschell Gordon Lewis

Scénář: James F. Hurley

Hrají:

Tony McCabe (Cronin Mitchell)

Elizabeth Lee (Ellen Parker)

William Brooker (Dr. Alex Jordan)

Mudite Arums (The Hag)

 

Herschell Gordon Lewis je známý tím, že točil filmy, které skutečně nikdo jiný netočil, minimálně ne v takové (ne)kvalitě a kvantitě, aby se jimi v takové míře proslavil. Jedná se o naprosto jedinečného autora a já jsem rád, že se k němu opět vracím, a to snímkem „Something Weird“, který je opravdu něčím divným. A tematicky vyniká i v Herschellově tvorbě.

 Co se skrývá za pěknou tvářičkou?

Jedná se o snímek, kde v podstatě nenajdete erotické scény ve smyslu skutečné nahoty, jedná se o snímek, který není nijak nepřiměřeně krvavý. Vlastně je to tak trochu superhrdinský snímek pojatý naprosto nesuperhrdinsky. V hlavní roli je totiž muž, který se po zásahu elektrickým proudem zotavuje z následků této nehody a zjišťuje, že má díky tomu velmi speciální schopnosti.

 Zlá babice!

Hlavní hrdina tohoto filmu dokáže číst myšlenky a v podstatě dovede předvídat budoucnost. Jenže se u něj projevuje i trochu nebezpečné chování, což nakonec vede k tomu, že je sestřičkou, kterou v nemocnici napadl, zohaven. Tohle zohavení je pro něj utrpením, ale založí si praxi jako médium a věští lidem z koule. Jednou si přijde věštit i jedna podivná babice, která dává nabídkou, jež je těžké přijmout – vrátí Croninovi jeho krásnou tvář, když se s ní on vypí.

 Auta jsou ve filmu pěkná.

Takový skoro až pohádkový příběh, ale tak nějak celkově bizarně převrácený, že vám to rozhodně nemůže přijít jako film pro děti. Samozřejmě to film pro děti není. Herschell Gordon Lewis je v tomhle snímku dospělý a přitom není hloupý. Snaží se i něco sdělit, což se mi líbí, i kdyby to mělo být „jen“ to, že lidé jsou zneužívatelní a že se někdy prostě chovají jako vypočítavá hovada. Nic není zadarmo.

 Je z toho hotová.

Jsem rád, že jsem se k tvorbě Herschella Gordona Lewise vrátil, protože i když je to brakový umělec, je to brakový umělec, který mě baví, který měl svou levnou vizi, šel si za ní a snažil se točit za každou cenu. V tomhle případě prezentuje thriller, který není tak napínavý, ale který má myšlenku. Dnes už není tak originální, ale vážné pojetí tohoto „superhrdinského“ tématu příběhu sedne.

 

Hodnocení: 70 %

Hororové filmy (béčka, vrazi)


Přidat komentář