Soundtrack: Repo! The Genetic Opera OST

90%
Stylově vyhraněný lehce hororový muzikál se neobejde bez stylově vyhraněnějšího hudebního podkladu. A v tomto případě jde patrně o nejvýraznější složku celého filmu. Milci klasické hororové hudby budou zřejmě zklamáni, příznivci hudebního žánru naopak.

Originální název: Repo! The Genetic Opera

Label: Lions Gate Music

Počet skladeb: 22

Čas: 54:14 min.

 

„Repo! The Genetic Opera“ je svižný rockový muzikál, stojící na rychlé, tvrdé a energické hudbě, drsnějším, emočnějším, vzteklejším zpěvu a ostrých, tu rebelantských, tu drsňáckých, tu přidrzlých, onde emotivních textech. A tomu samozřejmě odpovídá i soundtrack.

V žádném případě nečekejte klasickou orchestrální atmosféricky strašidelnou hororovou hudbu, ani ne někdejší hororově rockové fláky starých italských hororů. „Repo! The Genetic Opera“ je po všech stránkách moderní, stylově a žánrově vyhraněnou záležitostí, cílově úzce zaměřenou hlavně (ale ne pouze a jedině, to je třeba zdůraznit) na specificky vymezenou subkulturu. Hudební složka, v souvislosti se samotným názvem filmu a jeho vyprávěcím stylem, prostě (a poměrně povedeně) kombinuje operní strukturu s tvrdou gothic-rockovou, gothic-metalovou, punkovou a lehce electro muzikou. Berte nebo nechte ležet.

Jednotlivé skladby v těchto aranžích a jemně se prolínajících žánrových stylech předkládají k poslechu jak mile dětinské proklamativní jarmarečně-kabaretní odrhovačky („Bravi!“), klasicky pojaté operní árie („Crucifixus“, „Chromaggia“), v závěru úderně svižný metalový nářez („21st Century Cure“), lehký nádech gothic elektroniky („Chase The Morning“), gothic rocku s electro samply a podmazy („Things You See In A Graveyard“), až pozitivně nabíjející říznou, údernou a rebelující punkovku se vším všudy – pro mě vrchol soundtracku – („Seventeen“), klasický táhlý slaďáček („I Didn't Know I'd Love You“) a v neposlední řadě i atmosférické sborové vokály v závěrečné „Genetic Repo Man“.

Repo! The Genetic Opera OST

Některé skladby jsou jen několikavteřinové proklamace, jiné jsou plnohodnotnými písničkami, které by mohly promlouvat a existovat každá zvlášť sama za sebe.

Hudbu složili Darren Smith a Terrance Zdunich, produkovali Yoshiki (X-Japan) a Joseph Bishara (Rasputina a Danzig) a muzikantsky se na ní podílela řada zkušených a uznávaných muzikantů z různých kapel a projektů, namátkou Clown (Slipknot), Ray Luzier (Korn), Richard Fortus (Guns N' Roses), David J (Bauhaus, Love and Rockets), Blasko (kapela Ozzyho Osbourna) nebo Tommy Clefetus (kapela Roba Zombieho).

U muzikálů, těch filmových obzvláště, v nichž nejsou angažováni profesionální zpěváci a zpěvačky, bývá občas problém se zpěvem, jako např. v případě nejen v tomhle ohledu strašného „Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Streer“. Tento nešvar však zde nehrozí. Zpěv sice není čistě profesionální, jde poznat, že zpívají lidi, kteří to (až na pár výjimek, např. frontman elektronických matadorů Skinny Puppy, zpěvačka Sarah Brightman, a i ta Paris Hilton nazpívala jednu desku) běžně nedělají, přesto se zpěvu zhostili více než ucházejícím způsobem.

Kapitolou samou o sobě jsou pak texty, jimž pomohl již samotný hudební žánr, pro nějž byly psány, který ve své hutnosti, energičnosti a tvrdosti nevyžaduje lyrickou básnickost a zvukovou ladnost, naopak, jakousi rozervanost, neutříbenost, spíše proklamativnost než zpěvnost spíše podporuje.

Pro mne, coby fanouška žánru (teď mám na mysli ten hudební) bylo lehkým zklamáním, že nebyl dán větší prostor (jedna skladba je žalostně málo) čistěji elektronické poloze daného kulturně-hudebního stylu. Obzvláště, když jednu z postav hraje Nivek Ogre, člen EBM matadorů a průkopníků již zmíněných Skinny Puppy.

I přesto je soundtrack radost poslouchat. Líbí-li se vám podobná hudba alespoň trochu, nebo říkají-li vám něco kapely jako Theatre of Tragedy, Nightwish, After Forever, budete určitě spokojeni.

 

Seznam skladeb:

01. At The Opera Tonight (02:10)

02. Crucifixus (01:48)

03. Things You See In A Graveyard (03:12)

04. Infected (03:27)

05. Legal Assassin (03:43)

06. Bravi! (00:53)

07. 21st Century Cure (03:41)

08. Mark It Up (01:52)

09. Can't Get It Up If The Girl's Breathing? (00:35)

10. Zydrate Anatomy (03:23)

11. Thankless Job (01:41)

12. Chase The Morning (03:04)

13. Night Surgeon (02:36)

14. Seventeen (01:51)

15. Gold (03:02)

16. We Started This Op'ra Shit (02:45)

17. Needle Through A Bug (01:41)

18. Chromaggia (02:35)

19. Let The Monster Rise (02:46)

20. I Didn't Know I'd Love You So Much (02:05)

21. Genetic Emancipation (02:14)

22. Genetic Repo Man (02:59)

Hororová hudba


Přidat komentář