Špičák (2009)

70%
Film, na který si budete muset hodně zvykat. Ne, že by byl vyprávěn zvláštní formou, ale on vypráví o velmi zvláštní rodině, jejíž chování pro vás bude skutečně těžko uchopitelné.

 

Špičák

Kynodontas

Řecko, 2009, 94 minut

 

Režie: Giorgos Lanthimos

Scénář: Giorgos Lanthimos a Efthymis Filippou

Hrají:

Christos Stergioglou (Otec)

Michele Valley (Matka)

Aggeliki Papoulia (Starší dcera)

Mary Tsoni (Mladší dcera)

Hristos Passalis (Syn)

 

Člověk prostě nemůže říct, že „Špičák“ je čistý horor, protože není. Je to v první řadě hodně podivný dramatický film, kterému chybí humor, alespoň v tom plánovaném smyslu slova. Pokud vám nějaké situace přijdou směšné, nebo spíš absurdní, je to proto, že je nám ukazovaná taková realita, která má s tou naší jen velmi málo společného. A rovnou se nám nabízí otázka, jak moc je schopen člověk ovládat jiné lidi, do jaké míry mu to bude dovoleno a jaké to může mít následky.

Rodinná besídka začíná.

Film vypráví o velmi zvláštní rodině – a od té se téměř celý film neodchýlí – která žije kdesi v Řecku v krásné vile na pozemku obehnaném zdí. A jediný, kdo pozemek a vilu opouští a vydává se do vnějšího světa, je otec, který řídí nedalekou továrnu. Do vily se pak dostává pouze dívka Christina, která pravidelně souloží se Synem, aby tak uspokojila jeho potřeby, stejně jako otec pravidelně souloží se svou ženou. Režim je zde důležitý, stejně jako dodržování pravidel. Ale co je na filmu nejzvláštnější je to, jakým způsobem je potomkům přetvářena realita, kterou jim vštěpují jejich rodiče.

Některé rodinné hry jsou trochu podivné.

Zombie je žlutá květina, kunda je velká lampa, vagíně se naopak říká klávesnice, použití dalších slov je obdobně prazvláštní, což se dovídáme už v první scéně. Poměrně hezká je scéna, kde nad vilou přelétává letadlo, slyšíme zvuk, Matka na trávník vhodí model a zakřičí, že spadlo do trávy. Děti mohou vidět letadlo na nebi, ale to je velmi malé, takže když spadne, je opět malé. Realita je oběma dcerám a synovi tak pokrucována, že kočka je pro ně vetřelec, kterého musí zabít, protože by jim mohla ublížit. Svět v domě je naprosto odlišný od toho našeho, jako kdyby Otec prováděl jeden velký experiment, „Mami, našel jsem dvě malé zombie.“ Tahle věta v daném kontextu svědčí o všem.

A některé jsou ještě méně nevinné.

Proč ale vlastně rodinu sledujeme? Změna, to je ten problém, který přichází. Christina, která jediná do domu vstupuje jako „externista“, naučí jednu z dcer nevhodným věcem a ukáže jí filmy, které nikdy neměla vidět. Christina je vykázána a Syn musí souložit se svou sestrou, ale ta zůstává určitým způsobem poznamenána, o čemž svědčí hlášky z filmů, které neměla nikdy vidět, ale i její postoj k ostatním. Otcův experiment se začíná rozkládat zevnitř a je otázkou, jestli si to uvědomuje a jestli bude schopen to zastavit.

Co vám budu povídat, ta rodina je prostě divná.

„Špičák“ je film, který ve vás něco zanechá. Je to silný zážitek, který vás nenechá chladnými a který na vás dopadne i se svým závěrem, kde si uvědomíte, jak to s dcerou asi dopadlo. Její počínání je pochopitelné, ale její osud nevyvratitelný. Je možné utéct z područí rodiny? Je možné obejít pravidla, v kterých člověk celý život žije? Ano je, ale bez trestu to možné není.

 

Hodnocení: 70%

Hororové filmy


Přidat komentář