Stephen King: Dallas 63

100%
Co byste dělali, kdybyste dostali možnost vrátit se do roku 1958? Mysleli byste na sebe, nebo na ostatní?

Stephen King: Dallas 63

BETA - Dobrovský, 2012, 356 – 491 CZK

Obal

Co by kdyby… Jestli někdo tvrdí, že ho nikdy nenapadla myšlenka, která by začínala těmito kouzelnými slovy, tak je to lhář a bůh mu to oplatí na dětech. Co by bylo, kdybych stihnula vlak? Co by se stalo, kdybychom se nepotkali? A mistr, pan Stephen King, si jednoho dne položil otázku, co by se stalo, kdyby se někdo pokusil zachránit prezidenta Kennedyho? Je to vůbec možné? Dovolila by to minulost? Jestli vás zajímá mistrův pohled na věc a okénko do jeho fantazie, pak je tato knížka pro vás to pravé. Vlastně je ta pravá pro všechny, kdo umí číst. Bez nadsázky.

Musím vás upozornit, že pro mě je Stephen King génius a horko těžko se mi na jeho dílech hledají mouchy. Pokusím se však být tak objektivní, jak mi to mé svědomí dovolí.  

Román „Dallas 63“ vypráví příběh Jaka Eppinga, pětatřicetiletého učitele angličtiny na střední škole v Lisbon Fall ve státě Maine (jak jinak, že?). Žije neslaným nemastným životem, který ho pochopitelně nenaplňuje bůh ví jakým štěstím. Má pár přátel, bývalou ženu alkoholičku a rád chodí ke známému Alovi na dobré burgery. Onen burger - man se jednoho dne začne chovat podivně a rozhodne se říct panu učiteli velké tajemství. Ve skladišti jeho restaurace je totiž časová brána. Kdo by to byl řekl, že se přes burgery dostane až k cestování časem! Kdo by to byl řekl, že si pět let pochutnáváte na mase, pro které se váš kuchař vrací každý týden do minulosti. Jednomu se z toho točí hlava. O tom ale zase někdy jindy.

Brána funguje tak, že se skrz ni vrátíte v čase do roku 1958 (pokaždé do stejné chvíle, na stejné místo, takže to, co každého pokaždé napadne – vražda Hitlera – tím pádem padá), ale ve vaší realitě uplyne jen pár vteřin, nezávisle na tom, jak dlouho „zpět“ budete. A po každém výletě „zpět“ se vaše minulá návštěva restartuje. Tedy, takové dostane Jake informace. A když už se jeho racionalita s touto novinou smíří, rozhodne se, že by mohl něco udělat s jistou, rodinnou tragédii, která nenávratně pozměnila život školníka na jeho škole, jehož příběh se Jakea osobně dotknul.

Podstatné v tomto příběhu o cestování v čase je myšlenka tzv. motýlího křídla. Protože, pochopitelně, první Alovy vyšší myšlenky se týkají toho, jakého zlého diktátora se v minulosti zbavit, aby budoucnost byla lepší. Nebo, naopak, koho zachránit. Jenže lidské tělo je jen křehká schránka a životní cesta mu nedovolí tento čin vykonat. Proto své tajemství předá právě panu učiteli Eppingovi. Kingův hlavní hrdina se rozhodne v Alově tajném plánu pokračovat. A nechce zachránit nikoho jiného než samotného J. F. Kennedyho.

Jakmile Jake přijme poslání za své, jeho život se od základu mění. Nové jméno George Amberson mu nepřinese jen novou identitu, ale také vstupenku do minulosti, kde je všechno tak nějak lepší. Kvalitnější. Upřímnější. Avšak i když je svět pro Jakea/George snový, čeká ho rok 1963 a událost, která změní spoustu životů. Podaří se mu Lee Harveyho Oswalda zastavit? Vzdá se osobního štěstí ve prospěch lepších zítřků pro všechny? A co na to říká to naše slavné motýlovo křídlo?

Nic z toho vám neprozradím, neboť bych vás připravila o epický příběh a neskutečné napětí. Jake/George je velký sympaťák, ostatně jako budou všichni z jeho nového života v minulosti. Sžijete se s ním, budete mu fandit a budete chtít cestovat časem. Ne proto, abyste na sebe vzali podobně obtížné břímě, ale abyste se mrkli do doby, která byla příjemně přátelská a pozitivní. Důležité je mít ale na mysli, že rovnováha z našeho života nemizí, ani když před ní utečeme do minulosti, takže všechno dobré má i své stinné stránky.  A i opilce se žlutými kartami je třeba brát vážně. Ono to cestování časem není úplná legrace.

Jakmile tuto knihu dostanete do ruky, už jí z ruky nedáte (leda byste dostali křeče kvůli počtu stran).

Chcete něco negativního? Tak tu křeč. Nic horšího vám tenhle román nepřinese.

Za mě jde rozhodně o jeden z nejlepších románů Stephena Kinga.

P.S.: Tahle love story mě zase jednou dostala. Sadie, Georgi – ani čas vám nezabrání být navždy spolu.

Hororové knihy (mysteriózní)


Přidat komentář