To (2017)

80%
Po dlouhé době kingovka, která se zase povedla!

To

It

USA, 2017, 135 minut

 

Režie: Andy Muschietti

Scénář: Chase Palmer, Cary Fukunaga a Gary Dauberman podle románu Stephena Kinga

Hrají:

Jaeden Lieberher (Bill Denbrough)

Jeremy Ray Taylor (Ben Hanscom)

Sophia Lillis (Beverly Marsh)

Finn Wolfhard (Richie Tozier)

 

Andy Muschietti dostál své pověsti a po hororu „Máma“ se pustil do dalšího hororového sousta, tentokrát pořádně velkého. Není jím nic menšího než To Stephena Kinga, které už jednou zfilmováno bylo, i když prve jako dvoudílný televizní film. Nebyl špatný, ale bylo vidět, že je to pořád televizní film. I když nutno říct, že postava Pennywise se díky Timovi Currymu vryla do paměti.

 Děsivej sviňák!

Po nedávné premiéře snímku „Temná věž“ jsem se obával, jestli tvůrci nezmrví i To, ale ukázalo se, že na adaptaci této úžasné knihy šli přece jen s větší péčí. Stopáž je poměrně dlouhá, a to ani nemluvím o tom, že tohle je teprve první díl, protože ve filmu To se odehrává pouze dětská linie knihy. Na tu dospělou se zde vůbec nedostane. Docela by mě zajímalo, jak bude zvládnuta, protože je více psychologická a dramatická než hororová.

 Co je za dveřmi?

Snímek To je vlastně o tom, jak se v městečku Derry objevilo zlo a pouze sedm dětí mělo na to, aby se mu postavily. Když se to takhle napíše, zní to strašně jednoduše, ale to by nesměla být každá postava dobře promyšlena, to by každá nesměla mít skvělé pozadí a své vlastní příběhy v tom hlavním. Bill, Beverly nebo Sam jsou dětské postavy, které vás zaujmou.

 Tam bych nešel asi ani za peníze.

Popravdě, jsou to především dětské postavy, které jsou skutečně dobré. Tedy dětské postavy a Pennywise. I když byl Tim Curry výborný, Bill Skarsgård není jako Pennywise o nic horší a je skutečně děsivý. Jeho smích vám bude znít ještě dlouho v hlavě. Ano, jedná se o hororový film, ale co je důležitější, Andy Muschietti do filmu dostal i to, co je na Kingovi nejlepší – skvělé postavy ve výborném příběhu. Není to horor za každou cenu.

 Kuk!

Ve filmu To jsou scény, kde se vám bude stahovat zadek. A není jich málo. Jsou navíc proloženy tak, aby zde byly od začátku do konce a nestalo se, že se v některé části už nic vyloženě hororového neobjeví. Andy Muschietti natočil jednu z nejlepších kingovských adaptací, v což už jsem ani moc nedoufal. Nezbývá než se těšit na druhou část tohoto skvělého příběhu.

 

Hodnocení: 80 %

Hororové filmy (příšery, vrazi, děti)


Přidat komentář