Stříbrná kulka (1985)

75%
Povedený starší americký film s vlkodlakem.

Stříbrná kulka

Silver Bullet

USA, 1985, 95 minut

 

Režie: Daniel Attias

Scénář: Stephen King

Hrají: Gary Busey, Everett McGill, Corey Haim

 

Já vím, že on tenhle film ničím výrazně nevybočuje, prostě je to jen další zářez v jednom specifickém hororovém subžánru, ale stejně to nic nemění na tom, že jsem se u něj skvěle bavil a že je to za delší dobu zase jedna Kingova adaptace, která mě skutečně zaujala a která mi ukázala, že možná těch dobrých filmů podle Stephena Kinga nakonec nebude zase až tak málo.

 A jedeme!

Ta anotace je celkem jednoduchá: Na americkém maloměstě se začínají objevovat mrtví lidé, brutálně zavraždění. Vypadá to, že zabíjení jen tak nepřestane a bude dál pokračovat. Lidé se bojí o svoje životy. A jen jeden malý kluk, navíc na vozíku, je schopen to celé zastavit. Alespoň pokud mu uvěří jeho sestra, která s ním nemá zrovna ty nejlepší vztahy. Ale tak kdo se svým sourozencem má?

 Neboj, o bude v klidu.

Vzhledem k tomu, jak se snímek jmenuje – „Stříbrná kulka“ – se trochu nabízí hororový subžánr, do něhož film patří. Stříbrná kulka se přece jen používá k zabíjení velmi specifických monster, i když pravda, mohou to být jak vlkodlaci, tak i upíři, případně i nějací ti démoni, to záleží hlavně na tvůrcích, jak se k různým mytologiím postaví, nebo si je upraví podle sebe.

 I když... je tu vlk!

Tady se jede celkem na jistotu, protože tím zlým je zde vlkodlak. Tohle není žádné překvapení, protože koncepce filmu se netočí kolem toho, jaké monstrum tu zabíjí, to je jasné celkem brzy, ale točí se kolem toho, kdo tím monstrem vlastně je. Protože jak dobře víte, ve vlkodlaka se mění obyčejný člověk, na kterém jeho druhý stav není normálně nijak poznat. Právě ta koncepce a zajímaví hrdinové dávají filmu docela fajn náboj.

 A taky kněz!

Americký snímek „Stříbrná kulka“ je příjemné retro, které má osmdesátkový feeling, jenž vás dovede dostat, ale má i postavy, které tu hrají prim. Dětští hrdinové vám nemusí být vždy po chuti, ale tady se ukazuje, že byli zvoleni velmi dobře, jsou uvěřitelní, stejně jako jejich vztahy. Funguje to velmi dobře a za mě je to snímek, u něhož mi bylo docela líto, že mi tak dlouho unikal.

 

Hodnocení: 75 %

Hororové filmy (vlkodlaci)


Přidat komentář