Strigoi (2009)

50%
V Rumunsku jsou upíři skoro tradice... přesto se někdo diví.

Strigoi

Velká Británie, 2009, 105 minut

 

Režie: Faye Jackson

Scénář: Faye Jackson

Hrají:

Catalin Paraschiv (Vlad Cozma)

Rudy Rosenfeld (Nicolae Cozma)

Constantin Barbulescu (Constantin Tirescu)

Roxana Guttman (Ileana Tirescu)

 

I když je to britský film, je na něm strašně moc vidět, že byl natočený v oblasti Balkánu, tedy konkrétně v Rumunsku, kde se natáčelo, ale především z něhož je tu cítit naturel skoro až jugoslávský. Když se budete na snímek „Strigoi“ dívat, budete mít pocit, že je to něco, co mohl natočit Emir Kusturica. Najdete zde silný balkánský vliv, co dělá snímek celkem originální.

Co to tam máte?

Snímek „Strigoi“ se točí kolem jedné smrti. Zemřel Constantin Tirescu (Constantin Barbulescu) a vesnice se ho pomalu chystá pohřbít. Jenže ne každému se tohle líbí. Za smrtí Constantina totiž stojí sami vesničané, což se ani trochu nezamlouvá mladému Vladovi Cozmovi, který je ještě idealistický, možná trochu naivní, ale hlavně neví, jak to ve vesnici chodí.

Nepříliš milý pán.

Vesničané jsou celkem v pohodě, v klidu se sesedli kolem Constantonovi rakve, popíjejí, vtipkují, vzpomínají. Jako kdyby oslavovali jeho smrt, chtěli mu vzdát holt, anebo... anebo hlídají? Vlad Cozma rozhodně ale není spokojený a chce, aby se zavolala policie. Jenže je potřeba mu vysvětlit, že všechno je troch jinak, že je potřeba s tělem naložit tak, jak by se mělo v případě, že je to strigoi.

Vždycky je důvod se zasmát.

Co je to strigoi? Asi nemá moc cenu chodit dál kolem horké kaše. Snímek „Srigoi“ je filmem upírským. Strigoi tedy nemusí být nutně upír, je to jednoduše něco, co nemá ani po smrti klid a nějakým způsobem se to vrací. Tady je to ale skutečně tvor, který chce sát krev. A jeho pojetí je celkem zajímavé, osobité, je to něco trochu jiného než americké upírské snímky. V tomhle směru je to fajn.

A pak už stačí jen tělo zakopat.

Ač se mi zamlouvalo, jak je film „Strigoi“ pojatý, jak je to jiný pohled na upírský žánr, není to nutně film, který mě dokázal bavit. Kromě toho, že je celkem zdlouhavý a jeho tempo není nijak dechberoucí, přišlo mi, že ten humor, který zde je, je příliš mírný, že to mohlo být malinko přitaženější za vlasy. Ale jako jiný pohled na upírský žánr je to prostě fajn, to se film musí nechat.

 

Hodnocení: 50 %

 

Hororové filmy (upíři, komedie)


Přidat komentář