Supernatural: Caledonie (komiksová minisérie)

70%
"Supernatural", to v Americe není jen seriál, ale také nějaký ten komiks, který je sem tam vydán nakladatelstvím DC Comics.

 

Supernatural: Caledonia

Vydalo nakladatelství DC Comics, šestidílná minisérie, od října 2011 do března 2012

 

Scénář: Brian Wood

Kresba: Grant Bond

 

„Supernatural“ je seriál, který si našel milióny fanoušků, pro mnohé z nich se již v současné době, kdy ještě pořád běží, stal kultem. Docela to chápu, protože tohle je prostě seriál, který má kultovní rozměry. Dvojice bratrů, se kterou se skvěle sžijete, monstra jako z nejtemnějších snů a navíc příběhy, které si mnohdy nezadají s jiným skvělým seriálem – s neméně kultovními „Akty X“. Dnes se ale nehodlám věnovat seriálu „Supernatural“, ale komiksu, který na základě seriálu vznikl.

Ukázka z komiksové minisérie Supernatural: Caledonia.

„Supernatural: Caledonia“ není prvním svazkem, který byl vydán jako komiks ze světa „Supernatural“. Ve skutečnosti se jedná již o svazek čtvrtý, který nijak nenavazuje na to, co se děje v seriálu jako takovém, ale odvíjí se zde vlastní příběh. Komiks je v podstatě jedním dílem seriálu. „Supernatural: Caledonia“ je další ukázkou toho, jak je svět komiksu, filmu a televize ve Spojených státech propojen. Je škoda, že u nás něco podobného neexistuje. V některých případech by to stálo za to a mohl by to být i komiks intelektuální, když už se tolik snažíme o intelektuální filmy.

Ukázka z komiksové minisérie Supernatural: Caledonia.

„Supernatural: Caledonia“ je zpočátku komiksem, kde se vyskytuje pouze jeden z bratrů Winchesterových. Je jím Sam, který se vydává na misi do Skotska. Člověk se ani nemůže divit. Dean není zrovna z těch lidí, kteří by příliš vyhledávali cestování letadlem, ale raději se spokojí s pozemními dopravními prostředky, nejlépe značky Impala. Sam se tedy vydává splnit úkol, kde má zabít démona, co docela dobře ovládá vlky. Nic velkého, ale dojde k důležitějšímu – Sam potká dívku.

Ukázka z komiksové minisérie Supernatural: Caledonia.

Dívka se jmenuje Emma a pomáhá mu řešit jeho problém, protože se ukáže být dobrou lovkyní démonů. Po dvou dílech úkol splní a rozejdou se. Sam se vrací do Spojených států, ona zůstává na Ostrovech. Po třech letech se mu však Emma ozve znovu. Chce po něm, aby se vrátil do Skotska a vyhledal ji. Sam neví proč, ale skutečně nasedne na letadlo. Emmu najde, ale objeví také jedno děsivé tajemství, které jako kdyby vystoupilo ze stránek, jimiž nás obdařil H. P. Lovecraft. Sam si uvědomuje, že na tohle je sám krátký.

Ukázka z komiksové minisérie Supernatural: Caledonia.

Dean překoná strach z létání a vydává se za bratrem, aby mu pomohl. Společnými silami se pouštějí do příšer, které vycházejí z moře. Brian Wood rozehrál zajímavý příběh, který by v seriálu mohl mít dobrou atmosféru, kterou bych klidně připodobnil k hororovějšímu zpracování příběhu „Pes baskervillský“. V komiksu ta atmosféra nechybí, příběh není tak vtipný jako některé díly „Supernatural“, ale je dost silný na to, aby zaujal. Především pak závěr, který je očekávaný, přece jen zahraje na tu správnou smutnou notu.

 

Hodnocení: 70%

Hororové knihy (příšery, komiks)


Přidat komentář