Tajemství Enfieldu (2015)

70%
V Enfieldu se děje něco podezřelého. A děsivého.

Tajemství Enfieldu

The Enfield Haunting

Velká Británie, 2015, 136 minut

 

Režie: Kristoffer Nyholm

Scénář: Guy Lyon Playfair a Joshua St Johnston   

Hrají:

Timothy Spall (Maurice Grosse)

Eleanor Worthington-Cox (Janet Hodgson)

Juliet Stevenson (Betty Grosse)

Fern Deacon (Margaret Hodgson)

 

Jedná se o britskou minisérii, která byla vysílána ve třech dílech, a hodně z ní budete mít pocit, že se jedná o něco, co chce navázat na snímky „The Amityville Horror“, ale i na novější pecky, jako je „V zajetí démonů“. A docela se mu to daří. Na to, že se jedná o televizní dílo, rozhodně nečekejte něco, co se bude zbytečně držet zpátky. Pár hnusných scén tu rozhodně najdete.

 Všichni jsou vyděšení.

Těmi hnusnými překvapivě nejsou scény, které se odehrávají v domě, jenž je podle všeho posedlý, anebo jsou posedlé osoby, které v něm žijí, ale jedná se o scény, které se zdají Maurici Grossovi (Tmothy Spall), jenž je vyšetřovatelem paranormálních jevů, k nimž dochází v jednom domě v Enfieldu v severní části Londýna. Maurice sám má vlastní problémy, které musí řešit.

 Silná trojka.

Píše se rok 1977 a v domě na Enfieldu dochází k podivným událostem. Obyvatelé slyší podivné zvuky, jedna z dcer dokonce i vidí věci, které by neměla vidět. Do té doby je to divné, ale jakmile dívka začne mluvit podivnými hlasy, začíná to být skutečně děsivé. Maurice se pouští do vyšetřování spolu s novinářem Guyem Playfairem (Matthew Macfadyen) – ten představuje racionální prvek příběhu.

 Není se čeho bát.

Série „Tajemství Enfieldu“ není dějově vyloženě překvapivá. Je zde to, co očekáváte. Jsou zde scény, kdy se v domě děje něco ošklivého, jsou zde scény, kdy jsou obyvatelé vyděšení a následně kdy dochází ke skutečně něčemu příšernému. Nejvíce pak zabere vyšetřování a přemlouvání lidí, že tohle se opravdu děje. Ale díky tomu, že postavy nejsou ploché a některé skutečně dovedou vyděsit, tahle třídílná minisérie funguje.

 Anebo je?

„Tajemství Enfieldu“ si rozhodně nepouštějte s tím, že to je nějaký čajíček. Hned první scéna je docela nepříjemná a najde se zde dost dalších, které vás dovedou zamrazit. A opravdu se nemusí týkat jen toho, co se děje v posedlém domě. Film se možná až moc zaměřuje na zjištění toho, co je pravda, jestli zde nějaká je, ale i tak má dobrou atmosféru a hlavně povedené postavy.

 

Hodnocení: 70 %

Hororové filmy (duchové)


Přidat komentář