Tajemství loňského léta (1997)

30%
Klasický teenage horor, kde hlavního vraha směle zvládá chlápek s hákem. Na svou dobu fajn, dnes již mnohokrát překonané.

 

Tajemství loňského léta

I Know What You Did Last Summer

USA, 1997, 100 minut

 

Režie: Jim Gillespie

Scénář: Kevin Williamson podle románu Lois Duncan

Hrají:

Jennifer Love Hewitt (Julie James)

Sarah Michelle Gellar (Helen Shivers)

Ryan Phillippe (Barry William Cox)

Freddie Prinze Jr. (Ray Bronson)

 

Kevin Williamson se hodlal trochu svézt na vlně úspěchu, který znamenal se scénářem k filmu „Vřískot“, a tak se rozhodl, že jeho dalším kouskem bude něco hodně podobného, a usmyslel si, že si vybere „Tajemství loňského léta“, film natočený stylem „Vřískotu“, ale bez jakéhokoli novátorství, bez jakéhokoli nového náboje. Tam, kde byl „Vřískot“ místy i vtipný, tady je „Tajemství loňského léta“ prostě nudné a nezajímavé. Snaží se udělat dojem, ale není čím.

Hák je výborná vražedná zbraň.

Příběh „Tajemství loňského léta“ není úplně špatný, vychází z klasické městské (v tomhle případě asi spíš maloměstské) legendy o muži, co má místo ruky hák, respektive, co má v ruce hák, kterým zabíjí své objeti. Navíc má na sobě nějaké oblečení, v kterém není možné poznat, o koho se jedná. Je zřejmé, že zde Williamson vycházel z naprosto stejného předpokladu jako u Ducha ve „Vřískotu“. Prostě si vytvoříme dalšího maskovaného zabijáka, který bude zabíjet dost brutálním způsobem, ono to bude mít podobný efekt. Dáme tomu méně vtipu, respektive vůbec žádný, a proč by to znovu nezapůsobilo?

Buffy je hotová královna krásy.

Ve své době se film skutečně svezl na nadšení z „Vřískotu“, ale s odstupem času je patrné, že „Tajemství loňského léta“ je skutečně špatný horor. Je tu všechno, co mi na hororech přijde protivné. Předvídatelné momenty, vrah, který za sebou nezanechává stopy, i když krve z mrtvých by muselo být jako z vola, nelogické chování postav a v neposlední řadě také fakt, že je od začátku naprosto důležité držet v rukou to skvělé tajemství, kdo je vlastně vrahem. Dobře, ať nám vraha prozradí až na konci, ale proč postupem času nedávat nějaké indicie, aby si i divák užil trochu té detektivní práce. Nic, prostě nic.

Že by se hlavní hrdinka neměla čeho bát?

Co je na „Tajemství loňského léta“ nejhorší, to jsou herecké výkony. Jsou prostě příšerné. Ryan Phillippe jen dokazuje, že jeho herecké nadání není takové, jak se všem snaží tvrdit a je jednoznačně nejprotivnějším hercem z celého obsazení. Hned v závěsu za ním je Jennifer Love Hewitt, jejíž postava je jednou z těch, s nimiž buď budete soucítit, nebo je budete nesnášet. U mě platí druhá varianta. A nepřipomíná vám Julie James někoho? No jo, Sidney Prescott jak vyšitá. Kevin Williamson si skutečně příliš nelámal hlavu nad tím, že by si ho mohl někdo zaškatulkovat.

Kdo z nich asi přežije?

„Tajemství loňského léta“, když jsem viděl poprvé, mě docela nadchlo, i když, jak říkám, bylo to hlavně dobou a skutečností, že jsem miloval „Vřískot“. Když jsem se na „Tajemství loňského léta“ ale podíval znovu s odstupem času, je to jen obyčejná vykrádačka ostatních hororů, film, který je neskutečně poplatný době a žánru, nepřináší vůbec nic nového a neskutečně nudí.

 

Hodnocení: 30%

Hororové filmy (slasher, vrazi)


Přidat komentář